Palestinski premijer upozorio na ciljeve Izraela: Ne isključujem treću Intifadu, narod je očajan

D.Be./Klix.ba
Autor 25.1.2023. u 08:36

Palestinski premijer upozorio na ciljeve Izraela: Ne isključujem treću Intifadu, narod je očajan

Foto: Twitter

Palestinski premijer Mohammad Shtayyeh u Briselu je kritikovao novu izraelsku vladu kazavši da je njen cilj aneksija te dodao da je cijeli program naselja osmišljen da uništi rješenje o dvije države.

Shtayyeh je također izrazio veliko razočarenje administracijom američkog predsjednika Joea Bidena, podsjetivši kako je bio “velika nada” kada je izabran, ali sada vjeruje da se obećanja Washingtona nikada neće ostvariti.

Upozorio je da je nova izraelska vlada spremna poništiti rješenje o dvije države tako što će dobiti punu kontrolu nad Zapadnom obalom.

Kao takva, izraelska vlada predstavljala je direktnu prijetnju postojanju Palestinske vlasti (PA). Rekao je da rukovodstvo PA razmatra niz koraka kao odgovor, uključujući prekid sigurnosne saradnje s Izraelom. Što se tiče palestinskog naroda, rekao je da postaje očajan i da ne može isključiti da bi rastuće tenzije mogle prerasti u treću Intifadu.

Iako su ga ministri vanjskih poslova EU uvjerili u njihovu podršku rješenju o dvije države na nedavnom sastanku u Briselu, palestinski premijer je rekao da ih je pozvao da idu dalje i formalno priznaju državu Palestinu.

Shtayyeh je također ciljao na Bidenovu administraciju jer nije ispunila obećanja data Palestincima, uključujući ponovno otvaranje američkog konzulata u istočnom Jerusalemu. Rekao je da iako je predsjednik Biden otvoreno podržao rješenje o dvije države, njegova administracija ga nije aktivno slijedila, dodajući da je on jedini američki predsjednik koji nije predložio mirovni plan ili inicijativu.

Po pitanju normalizacije veza između arapskih zemalja i Izraela, palestinski premijer je odbacio tu ideju, ističući da je palestinsko pitanje i dalje centralno u arapskom svijetu i kako je čvrsto vjerovao da Saudijska Arabija, posebno, neće normalizirati odnose s Izraelom.

Na kraju je izrazio nadu da će dijalog između Hamasa i Fataha uskoro početi kako bi se jednom zauvijek zacijelio raskol između ovih rivalskih palestinskih frakcija.

Klix.ba

D.Be./Klix.ba
Autor 25.1.2023. u 08:36