Panama najavila istragu, na Islandu traže ostavku premijera

tačno.net
Autor 5.4.2016. u 08:59

Panama najavila istragu, na Islandu traže ostavku premijera

Panamsko pravosuđe otvoriće istragu o svetskom poreskom skandalu “Panama papers” koji uključuje političke lidere i poznate ličnosti iz sveta ekonomije i sporta, saopštile su u utorak panamske vlasti.

“Činjenice opisane u domaćim i stranim medijima pod nazivom ‘Panama papers’ biće predmet istrage”, navodi se u saopštenju.

Nekoliko zemalja je pokrenulo istragu za pranje novca u svetlu otkrića ogromnog sistema utaje poreza na osnovu 11,5 miliona dokumenata procurelih iz advokatske firme u Panami “Mosak Fonseka”.

Mnogi politički lideri, istaknute ličnosti, kao i nekoliko desetina milijardera nalaze se spisku Međunarodnog konzorcijuma istraživačkih novinara (ICIJ) koji je na osnovu dosijea procurelih iz panamske firme “Mosak Fonseka” sproveo istragu o ofšor poslovanju svetske elite.

Među njima je i premijer Islanda Zigmundur David Gunlaugson, zbog čega je na hiljade građana te ostrvske zemlje protestovalo u ponedeljak uveče na ulicama Rejkjavika, pozivajući ga da podnese ostavku nakon što su procureli podaci da su on i njegova supruga koristili ofšor kompanije kako bi sakrili investicije vredne milion dolara.

Građani su napunili trg ispred zgrade parlamenta u Rejkjaviku, odazvavši se pozivu opozicionih partija da demonstriraju protiv premijera

“Preuzmi odgovornost” i “Gde je novi ustav?”, neki su od transparenata koje su nosili demonstranti.

Premijer Islanda, međutim, odbija da podnese ostavku.

“Ostavku nisam uzeo u razmatranje niti nameravam da je podnesem zbog ovoga”, rekao je premijer Zigmundur David Gunlaugson za islandsku televiziju, prenela je agencija AFP.

Tokom dana je počela istraga povodom curenja miliona dokumenata koji razotkrivaju da su svetski bogataši, državnici, FIFA, 140 istaknutih političara, skrivali novac u poreskim oazama preko advokatske firme koja objavljivanje dokumenata “Panama papers” naziva “zločinom” i “napadom” na Panamu.

Istraga u kojoj učestvuje novinarski konzorcijum od 100 dnevnih listova odnosi se na period od gotovo 40 godina, od 1977. sve do decembra 2015. i pokazuje da su neke firme registrovane u poreskim oazama korišćene za pranje sumnjivog novca, trgovinu oružjem i drogama, kao i za utaju poreza.

RSE

tačno.net
Autor 5.4.2016. u 08:59

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija