Panika u SAD-u: Rusko oružje u Siriji je prenapredno za borbu protiv ISIS-a, oni imaju druge ciljeve

tačno.net
Autor 30.9.2015. u 20:55

Panika u SAD-u: Rusko oružje u Siriji je prenapredno za borbu protiv ISIS-a, oni imaju druge ciljeve

Foto: FAH

RUSKI avioni koji su danas napali položaje ISIS-a pomalo su iznenadili SAD koji strahuje da glavni cilj Moskve nije rušenje Islamske države. Većina oružja koje je Moskva poslala u Siriju nije prilagođeno za borbu protiv ISIS-a, već je takvo oružje napravljeno za borbu protiv protivnika kao što je SAD, piše Daily Beast.

Prema pisanju ovog portala, sumnjivo i alarmantno je to što su Rusi u Siriju donijeli naoružanje koje nije optimalno za borbu protiv ovakvog protivnika. Primjerice, projektili zemlja-zrak jedino su dobri protiv neprijateljske avijacije, a avijacija Assadovih protivnika je praktički zanemariva. Nadalje, ruski lovci Su-30 najbolji su upravo u borbi sa sličnim avionima, a u regiji takve avione imaju SAD i Izrael dok su, sa druge strane, praktički beskorisni u borbi protiv ISIS-a. Ruski projektili i avioni tako bi mogli predstavljati ogromnu prijetnju avijaciji SAD-a.

Ipak, službeno, Rusija je poslala svoje snage kako bi pojačale vojsku sirijskog predsjednika Bashara al Assada i pomogli mu poraziti samoprozvanu Islamsku državu.

“Nema drugog načina za smiriti sukob u Siriji od pojačavanja postojećih legitimnih vladinih snaga i podrške njima u borbi protiv terorizma”, komentirao je Vladimir Putin.

“U Siriji je preko 2000 militanata iz zemalja bivšeg Sovjetskog Saveza. Umjesto da čekamo da se vrate kući, trebamo pomoći Assadu u borbi protiv njih u Siriji”, dodao je Putin.

Ruski cilj je Sredozemlje

Ipak, SAD-u je ruska umiješanost u sukob u Siriji prilično sumnjiva.

General zračnih snaga SAD-a Philip Breedlove komentirao je kako nije vidio ISIS-ove avione protiv kojih bi bili potrebni tako sofisticirani borbeni zrakoplovi kao što je SU-30. Isti je general dodao kako mu nije jasno niti zašto se koriste tako napredni projektili zemlja zrak. On smatra da je zapravo cilj Rusije učvrstiti utjecaj u Siriji i dobiti pristup istočnom Mediteranu u kojem NATO dominira još od pada Sovjetskog Saveza. Da bi se to ostvarilo Assadov režim mora preživjeti rat, a to strateške ciljeve Moskve stavlja na istu stranu sa ciljevima Assadova režima.

U svakom slučaju, ovako moćno naoružanje ima za cilj učvrstiti utjecaj Rusije u Siriji. SAD i dalje podržava umjerene pobunjenike u njihovoj borbi protiv Assada, a nije nemoguće da se ruske i američke snage u jednom trenutku nađu jedna drugoj na putu, pogotovo kad se zna da službeni Moskva i Washington u mnogim pitanjima imaju potpuno oprečne stavove.

Index.hr

tačno.net
Autor 30.9.2015. u 20:55