Papa: Bez tolerancije prema svećenicima pedofilima

Aljazeera
Autor 3.1.2017. u 09:34

Papa: Bez tolerancije prema svećenicima pedofilima

Papa je u Vatikanu osnovao pravosudno tijelo koje se bavi suđenjem svećenicima pedofilima.

Papa Franjo je u pismu upućenom biskupima ponovno pozvao na “nultu toleranciju” prema svećenicima optuženima za pedofiliju, podsjetivši na grijehe koji sramote Crkvu.

Crkvi su “poznati grijesi nekih njezinih članova: patnja, prošlost i bol maloljetnika koje su seksualno zlostavljali svećenici…, a to je grijeh koji nas sramoti”, napisao je Sveti Otac u pismu biskupima u povodu Dana nevine dječice.

Na taj se praznik Crkva liturgijski prisjeća događaja kada je židovski kralj Herod naredio da se u Betlehemu i njegovoj okolici pobiju sva muška djeca do dvije godine starosti, želeći ubiti i malog Isusa.

Crkva mora biti aktivnija u sprečavanju pedofilije

“Osobe odgovorne za brigu o toj djeci uništile su njihovo dostojanstvo. Duboko nam je žao zbog toga i tražimo oprost. Suosjećamo sa žrtvama u njihovim patnjama i oplakujemo ovaj grijeh. Grijeh svega počinjenoga, grijeh jer im nije pružena potpora, grijeh šutnje i negiranja, grijeh zloupotrebe ovlasti”, napisao je Papa.

“Želim da se ponovno angažiramo na tome da se takvi zločini među nama više ne počine. Kada je ovo pitanje posrijedi, primijenimo ovdje jasno i iskreno nultu toleranciju”, rekao je Franjo.

Papa je u Vatikanu osnovao pravosudno tijelo koje se bavi suđenjem svećenicima pedofilima te je uspostavio međunarodu komisiju stručnjaka zaduženo za preventivne mjere.

No žrtve u cijelom svijetu, u kojemu su slučajevi svećeničke pedofilije sve skandalizirali, smatraju da Crkva mora još puno napraviti kada je riječ o sprečavanju ovakvog zlostavljanja i o njegovu sprečavanju.

Izvor: Agencije

Aljazeera
Autor 3.1.2017. u 09:34

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija