Papa Franjo: Crkva ne želi osuđivati ni odbacivati gejeve

tačno.net
Autor 21.9.2013. u 08:25

Papa Franjo: Crkva ne želi osuđivati ni odbacivati gejeve

U opsežnom intervjuu za jezuitski časopis La Civiltà Cattolica, papa Franjo ponovno je progovorio o pobačaju, zaređivanju žena i homoseksualnosti te najavio potrebu za reformom Katoličke crkve.

S njim je razgovarao urednik časopisa, Antonio Spadaro, a susreli su se tri puta u kolovozu. Pet neovisnih stručnjaka prevelo je taj intervju koji je objavljen u 16 zemalja.

Papa Franjo izrazio je želju da se u Katoličkoj crkvi pronađe “nova ravnoteža” u smislu veće uključenosti žena u ključne odluke te manjeg osuđivanja LGBT i razvedenih osoba te žena koje su se odlučile za pobačaj, javlja Guardian.

Bog ne odbacuje gejeve

Dodao je i kako prva reforma Crkve mora biti “svjetonazorska” jer, ako se ne pronađe ta nova ravnoteža, “moralni temelji Crkve raspast će se kao kula od karata”.

Na pitanje kako tretirati katolike koji su rastavljeni, ponovno vjenčani ili gej, odgovorio je: “Dobivao sam pisma od homoseksualnih osoba koje su ‘socijalno ranjene’ jer kažu kako osjećaju da ih je Crkva oduvijek osuđivala i odbacivala. Ali Crkva ne želi biti takva.”

“Jednom me netko htio isprovocirati pitanjem odobravam li homoseksualnost. Ja sam odgovorio protupitanjem: ‘Recite mi sljedeće: kad Bog gleda gej osobu, osjeća li ljubav zbog njezina postojanja ili je odbacuje i osuđuje? Uvijek moramo uzeti u obzir osobu… U životu je Bog uz ljude, a i mi moramo biti uz njih i uvijek uzimati u obzir njihovu situaciju”, kazao je i dodao: “Bog nas je sve stvorio slobodnima. Nije moguće duhovno se miješati u život neke osobe.”

Što se tiče uloge žena u Crkvi, rekao je kako želi “dodatno istražiti njihovu ulogu u Crkvi” jer “ženski intelekt je nužan kad god se donose važne odluke”. Zasad nije najavio nikakve konkretnije promjene u smislu zaređivanja žena ili popuštanja u čvrstom stavu Crkve prema kontracepciji. Ali ono što jest najavio jest radikalna promjena pristupa koju mogu slijediti neke konkretne reforme.

Pobačaj, kontracepcija i gej brakovi ne trebaju biti u centru pozornosti

Istaknuo je i primjer žene koja se razvela i bila na pobačaju. Ponovno se udala, ima petero djece i danas je sretna: “Zbog tog je pobačaja požalila i pekla ju je savjest, no želi nastaviti dalje sa svojim kršćanskim životom. Ne možemo se baviti samo pobačajima, istospolnim brakovima i kontracepcijskim metodama. To nije moguće… o tim temama moramo govoriti u određenom kontekstu.”

Papa Franjo osvrnuo se i na svoju prošlost.

“Nikad nisam bio desničar, no kad sam bio mlađi, rješavao sam stvari brzo i autoritarno, a to je znalo dovesti do ozbiljnih problema. S vremenom sam puno naučio.”

Znači li to da će naučeno u skoroj budućnosti primijeniti na način koji je dao naslutiti, tek će se vidjeti. Ipak, jedno je sigurno: papa Franjo (i) ovim je izjavama definitivno potvrdio radikalan odmak od politike svog tvrdog i ultrakonzervativnog prethodnika sumnjive prošlosti, Benedikta XVI, a to je već samo po sebi dobra vijest.

tačno.net
Autor 21.9.2013. u 08:25

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija