Papa Franjo danas u posjeti Albaniji

tačno.net
Autor 21.9.2014. u 11:07

Papa Franjo danas u posjeti Albaniji

Poglavar Katoličke crkve papa Franjo danas stiže u posjetu Albaniji, što će biti druga posjeta jednog od lidera Katoličke crkve ovoj zemlji nakon što ju je 1993. godine posjetio papa Ivan Pavao II.

Papina posjeta Albaniji odvijat će se pod jakim mjerama osiguranja na kojima će biti angažirano oko 2.500 policajaca.

Papin svion bi, kako je ranije najavljeno, trebao sletjeti na Međunarodni aerodrom “Majka Tereza” u Tirani u devet sati, gdje će papu dočekati albanski premijer Edi Rama. Papa će se potom susresti sa albanskim predsjednikom Bujarom Nishanijem u uredu predsjednika Albanije, a potom će se obratiti predstavnicima civilnih vlasti.

Centralni dio papine posjete Albaniji bit će sveta misa na Trgu Majke Tereze u Tirani, nakon koje će papa ručati sa albanskim biskupima.

U poslijepodnevnim satima, papa će se susresti sa liderima vjerskih zajednica u Albaniji, a prisustvovat će i večernjoj misi u Katedrali Svetog Pavla sa svećenicima, časnim sestrama, bogoslovima i članovima drugih laičkih pokreta.

Tokom boravka u Albaniji papa će u pratnji predstavnika albanskih dobrotvornih društava posjetiti i štićenike doma za nezbrinutu djecu “Centro Betania”.

Svaka zemlja koju je dosad pohodio neki od poglavara katoličke crkve, u znak dobrodošlice, ukrašavala je ulice kojima će papa proći nacionalnim i zastavama Vatikana. No, u Albaniji, u čiji glavni grad Tiranu danas dolazi papa Franjo, nešto je drugačije.

Bulevarom kojim će proći papa, koji vodi ka Trgu Majke Tereze u Tirani na kojem će biti održana centralna misa i papino obraćanje, dominiraju baneri sa fotografijama 40 albanskih mučenika, svećenika koji su stradali za vrijeme vladavine komunističkog režima Envera Hodže.

Franjevački svećenik Luigj Paliq ubijen je 1913. godine, a svećenik Gjon Gazullj 1927, prenio je Vatikanski radio. Ostali su smrtno stradali kao žrtve ugnjetavanja koje je provodio komunistički režim u okviru kojeg je 1967. godine zabranjen rad svim vjerskim zajednicama u Albaniji.

Papa će tokom posjete Albaniji, kako je ranije najavljeno, uz ostalo, odati počast žrtvama totalitarnog režima, ali i uputiti poruke nade u postizanje mira na Bliskom istoku.

Osim što je posjeta pape Franje druga posjeta jednog od poglavara Katoličke crkve ovoj zemlji, kako prenosi Radio Vatikana, još četiri poglavara Katoličke crkve imali su veze s Albanijom: papa Eleuterius, papa Sv. Gaja i papa Ivan IV bili su rođeni na teritoriji današnje Albanije, dok su preci pape Klementa XI bili porijeklom iz Albanije.

Putovanje u Albaniju je četvrto putovanje izvan Italije u pontifikatu pape Franje. Ranije je posjetio Brazil, Svetu Zemlju i Južnu Koreju.

klix.ba

tačno.net
Autor 21.9.2014. u 11:07