Pariški terorista Abdeslam pred istražiocima

tačno.net
Autor/ica 20.5.2016. u 09:30

Pariški terorista Abdeslam pred istražiocima

Salah Abdeslam, preživjeli učesnik terorističkih napada u Parizu u novembru prošle godine, danas će biti prvi put izveden na ispitivanje pred francuske istražioce.

Abdeslam je mjesecima bio najtraženiji bjegunac u Evropi, dok nije uhapšen 18. marta u predgrađu Brisela Molenbeku, gdje je odrastao.

On je prebačen u Francusku pod jakim mjerama obezbjeđenja 27. aprila i od tada se nalazi u zatvoru južno od Pariza.

Abdeslam je dugogodišnji prijatelj osumnjičenog vođe terorističke grupe Abdelhamida Abauda i vjeruje se da je imao ključnu ulogu u napadima u noći 13. novembra i u pripremi te akcije.

Još dvije osobe uhapšene su u Francuskoj u vezi sa napadom koji je djelo militantne organizacije “Islamska država Irak i Levant” (IDIL), ali se smatra da su one bile sekundarni učesnici.

Utvrđeno je da je Abdeslam dovezao trojicu bombaša-samoubica do stadiona “Francuska” u sjevernom dijelu Pariza, u čijoj su se okolini oni potom raznijeli.

Abdeslam je sam odustao od samoubilačkog napada i bacio eksplozivni pojas u južnom dijelu grada, a kasnije pobjegao u Belgiju uz pomoć dvojice prijatelja.

On je učestvovao u prevozu ostalih terorista po Evropi tokom prethodnih mjeseci, uključujuči Nadžima Lahrauija, koji je izvršio samoubilački napad u Briselu 22. marta.

U napadima u Parizu ubijeno je 130 ljudi, a u Briselu 32 osobe.

Radio Slobodna   Evropa

tačno.net
Autor/ica 20.5.2016. u 09:30