Pariz: 12 mrtvih u napadu na satirični list “Charlie Hebdo”

tačno.net
Autor 7.1.2015. u 16:38

Pariz: 12 mrtvih u napadu na satirični list “Charlie Hebdo”

Milad Obradović i Sabina Čabaravdić, RSE

Dvanaest osoba je ubijeno, među njima glavni urednik lista i dvojica policajaca, a deset lica ranjeno u pucnjavi naoružanih napadača u prostorijama pariškog ureda francuskog satiričnog magazina “Charlie Hebdo” (Šarli Ebdo).

Glavni urednik časopisa “Charlie Hebdo” Stephane Charbonnier i dvojica karikaturista ubijeni su u napadu, potvrdili su zvaničnici.

Svjedoci kažu da su se čuli rafalni pucnji, u uredima magazina koji je poznat po ismijavanju aktuelnih događaja, zbog čega se nekoliko puta našao i na sudu.

U posljednjem broju objavljena je karikatura lidera militantne grupe Islamska država, Abu Bakra al Bagdadija.

Jedan od svjedoka izjavio je da je vidio dvojicu ljudi s crnim kapuljačama na glavi i naoružanih kalašnjikovima, kako ulaze u zgradu.

Prema nekim medijskim izvještajima, svjedoci su čuli napadače da uzvikuju islamističke slogane.

Par minuta nakon toga začuli su se pucnji. Ubrzo potom, dvojica su izašla iz zgrade, pucali na policajca i zatim pobjegli sa lica mjesta.

VIDEO: Napad na “Charlie Hebdo” (France 24)

Francuski predsjednik Francoise Hollande posjetio je mjesto tragedije i zakazao hitnu sjednicu Vlade.

“Francuska je u šoku. Ovo je akt barbarizma protiv novinara i slobode govora. To su ideje koje štiti Republika Francuska. Još uvijek ne znamo konačan broj žrtava”, kazao je Hollande.

Francuska vlada, nakon hitne sjednice, naredila je pripadnicima vojske da štite javne prostore u Parizu.

“Parlament i ova zemlja jedinstveno stoje uz narod Francuske u našem protivljenju svim oblicima terorizma. Snažno podržavamo slobodu govora i demokratiju”, izjavio je David Cameron, premijer Velike Britanije.

“Ta ubistva su odvratna. Oni koji su to uradili nikada nam neće oduzeti ove vrijednosti”, poručio je Cameron.

I Bijela kuća najoštrije je osudila napad.

 Napad na francuski satirični magazin

  • Vatrogasci i policija ispred sjedišta francuskog satiričnog magazina “Charlie Hebdo” u Parizu.
“Bijela kuća izražava solidarnost sa porodicama ubijenih i ranjenih u ovom napadu”, izjavio je Josh Earnest, portparol američkog predsjednika Baracka Obame. On je dodao da su zvaničnici Bijele kuće u kontaktu sa svojim francuskim kolegama, prenio je AFP.

“SAD su spremne da sarađuju sa Francuskom i pomognu u istrazi”, naveo je Earnest.

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da ubistva u Franscuskoj ne predstavlju samo napad na francuske građane, nego i na slobode štampe i govora.

“Ja sam šokirana vijestima o zlonamjernom napadu na novinarski ured u Parizu. U ovim bolnim trenucima izražavam najdublje susjećanje njemačkog naroda”, rekla je Merkel.

Italijanski predsjednik Matteo Renzi istakao je da će “nasilje uvijek gubiti protiv slobode”.

Istovremeno, generalni sekretar NATO-a Jerns Stoletenberg nazvao je napad na francuske novinare “barabarskim napadom na slobodu štampe”.

Francuska je podigla mjere sigurnosti na najviši nivo. U toku je i opsežna policijska potraga za dvojicom terorista.

Anschlag auf "Charlie Hebdo": Terror in Paris

Reakcije iz svijeta

Vijeće sigurnosti UN-a osudilo je “barbarski i kukavički teroristički napad” u Parizu.

Predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker izjavio je da je šokiran brutalnim napadom.

“To je čin koji se ne može tolerirati, barbarstvo koje nas sve dovodi u pitanja kao ljudska bića i kao Evropljane”, rekao je Juncker, izražavajući solidarnost s Francuskom.

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barack Obama osudio je napad u Parizu i, kako je rekao, “viziju mržnje tih ubica”.

Takođe, predsjednik Rusije Vladimir Putin osudio je “ovaj cinični zločin”, te izrazio svoje saučešće porodicama žrtava.

“Parlament i ova zemlja jedinstveno stoje uz narod Francuske u našem priotivljenju svim oblicima terorizma. Snažno podržavamo slobodu govora i demokratiju”, izjavio je David Cameron, premijer Velike Britanije.

“Ta ubistva su odvratna. Oni koji su to uradili nikada nam neće oduzeti ove vrijednosti”, poručio je Cameron.

Arapska liga i Al-Azhar, sunitski najprestižniji centar za učenje u Egiptu, izdali su sopštenja u kojima najstrožije osuđuju napad.

Al Azhar osuđuje “zločinački napad”, uz poruku “Islam osuđuje bilo kakvo nasilje”.

Osude iz regije

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija uputio je pismo saučešća ministru vanjskih poslova Republike Francuske Laurentu Fabiusu.

Iz Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine (MVP BiH) navodi se u saopštenju da “Teroristički napad u Parizu nije samo napad na slobodu javne riječi i mišljenje, nego je kukavički čin kojim se pokušava sakriti iza religije nanoseći svim časnim muslimanima širom svijeta nesagledive posljedice.”

“Ovo je zlo kojem se slobodni svijet odlučno mora suprotstaviti i sa jednakom predanošću raditi na tome da ova zlodjela ne postanu krinka za nove slične napade”, ističe se u saopštenju MVP BiH.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić uputio je u srijedu telegram saučešća predsjedniku Vlade Republike Francuske povodom napada u Parizu.

“Užasnuti smo događajem, ali smo i sigurni da će Republika Francuska i velika francuska civilizacija, poznata po svojoj toleranciji, znati da se izbori sa opasnošću koju terorizam nosi”, naveo je Vučić.

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović snažno je osudio napad u na satirički sedmičnik “Charlie Hebdo” u Parizu i uputio poruku saučešća francuskom predsjedniku, saopštio je Ured predsjednika.

“Ova tragedija okrutno je ranila Francusku, ali i cijelu Europu”, stoji u Josipovićevoj poruci.

Portal tacno.net osuđuje ovaj stravičan napad.

Upravni odobor Udruženja/udruge BH novinari izražava zaprepaštenost i zgroženost nad brutalnim upadom terorista u redakciju satiričnog lista Charli Hebdo u Parizu i ubistvo najmanje 12 osoba, među kojima su novinari i karikaturisti tog lista.

Teroristički atak na redakciju i ubisto novinara predstavljaju surov i nezapamćen primjer obračuna sa jednim medijem, u stoljećima dugoj tradiciji objavljivanja informacija i satiričnih medijskih sadržaja. Taj čin zaslužuje svaku osudu i adekvatnu reakciju novinara i medija širom svijeta, pred koje ubistva u Parizu stavljaju nove, radikalne prijetnje slobodi novinarske profesije i sigurnosti novinara.

BH novinari pozivaju medijsku zajednica Evrope i cijelog svijeta, novinarske i medijske asocijacije, uključujući i Evropsku Federaciju novinara (EFJ) i Međunarodnu federaciju novinara (IFJ) da najoštrije reagiraju na ubistvo novinara, te da pokrenu sve mehanizme zaštite medijskih sloboda.

Upravni odbor BH novinara izražava najdublju sućut porodicama ubijenih u Parizu.

Istovremeno, BH novinari pozivaju urednike svih medija u BiH da ne objavljuju uznemirujuće snimke ubistava, te da o ovom cijelom događaju izvještavaju etično, obazrivo i sa punim saosjećanjem prema žrtvama i njihovim porodicama.

 Časopis “Charlie Hebdo” napadnut je bombama u novembru 2011. godine, dan nakon što je objavio karikaturu proroka Muhameda.

Tagovi:
tačno.net
Autor 7.1.2015. u 16:38