Pariz: Policija ukolnila romski kamp

tačno.net
Autor 27.11.2013. u 12:47

Pariz: Policija ukolnila romski kamp

Francuska policija uklonila je romski kamp na željezničkom skladištu u pariškoj provinciji Saint-Quean, a u istom je od jula živjelo 250 romskih doseljenika, među kojima i 70 djece

Francuska policija je uklonila romski kamp u pariškoj provinciji Saint-Quean u kojoj je živjelo 250 Roma, među kojima i 70 djece, prenosi Anadolu Agency (AA).

Romski doseljenici su u julu podigli kamp na području koje je Uprava francuskih željeznica (SNCF) koristila kao skladište starih vozila i opreme. Uprava SNCF-a je potom sudu podnijela prijavu okupiranja zemljišta i zatražila izmještanje kampa zbog sigurnosnih razloga.

I načelnica Saint-Quena Jacqueline Rouillon je sudu podnijela žalbu u kojoj navodi da kamp predstavlja problem sa aspekta sigurnosti i zdravstva doseljenih roma.

Uklanjanja i česte intervencije policije na romske kampova u Francuskoj osuđuje Evropska komisija i brojne nevladine organizacije.

Pretpostavlja se da u Francuskoj trenutno živi oko 20.000 romskih doseljenika, koji su stigli uglavnom iz Rumunije i Bugarske. Bivša francuska vlast desnog centra vodila je oštru politiku protiv romskih doseljenika, a tu praksu je nastavila i aktuelna socijalistička vlast.

tačno.net
Autor 27.11.2013. u 12:47