Pariz: U policijskoj akciji ubijeno dvoje terorista, troje uhapšeno

tačno.net
Autor 18.11.2015. u 10:54

Pariz: U policijskoj akciji ubijeno dvoje terorista, troje uhapšeno

policijskoj akciji u Parizu u sredu poginulo je dvoje osumnjičenih za napade od 13. novembra, od kojih je jedno žena koja je detonirala pojas sa eksplozivom. Troje terorista uhapšeno je, potvrdilo je tužilaštvo.

Francuska policija u sredu rano ujutro pokrenula akciju u pariškom predgrađu Sen-Deni u potrazi za Abdelhamidom Abaudom /Abdelhamid Abaaoud/, pripadnikom “Islamske države” iz Belgije, osumnjičenim za organizaciju teororističkih napada u Parizu u kojim je pogunulo 132 ljudi, a ranjeno više od 350.

Najmanje tri policajca su ranjena u policijskoj akciji u severnom delu Pariza u blizini fudbalskog stadiona, koji je bio jedna od meta bombaša samoubica prošle sedmice.

Portparol policije Žan-Alfons Rišar rekao je za radio RTL da je policija utvrdila da je taj stan korišten kao baza terorista u Sen-Deniju.

U utorak kasno uveče dva leta Er Fransa iz SAD za Pariz preusmerena su odmah posle poletanja zbog anonimnih telefonskih pretnji da se u avionima nalazi bomba, saopštila je francuska aviokompanija.

Jedan let je preusmeren ka Solt Lejk Sitiju u američkoj saveznoj državi Juta odmah po poletanju iz Los Anđelesa, dok je drugi let iz Vašingtona preusmeren ka Halifaksu u Kanadi.

Oba aviona su bezbedno sletela na preusmerene aerodrome, dodao je Er Frans.

“Letovi su preusmereni zbog anonimnih dojava o bombi. Lokalne aerodromske vlasti proveraju putnike i njihov prtljag”, navodi se u saopštenju francuske aviokompanije.

Francuski avioni i u utorak su bombardovali položaje “Islamske države” (IS) u Siriji, nakon što je francuski predsednik Fransoa Oland najavio je da će odgovor Francuske posle terorističkih napada 13. novembra u Parizu biti “nemilosrdan”.

Francuski ministar odbrane Žan-Iv le Drijan zatražio je u utorak u Briselu od zemalja EU da povećaju svoje učešće u nekim vojnim operacijama van Unije i njihovu podršku Francuskoj u borbi protiv “Islamske države” u Iraku i u Siriji.

“Francuska traži od svojih evropskih partnera njihovu podršku… u meri u kojoj mogu da je pruže u borbi protiv Daeša (arapska skraćenica za “Islamsku državu”) u Iraku i u Siriji, i jače vojno učešće država članica u područjima u kojima Francuska učestvuje”, rekao je Le Drijan na sastanku ministara odbrane EU u Briselu, prenose ljudi iz njegovog okruženja.

Šefica evropske diplomatije Federika Mogerini rekla je da EU treba da odgovori pozitivno na molbu Francuske.

“Francuska traži pomoć u ovom teškom trenutku kada je EU napadnuta. Mislim da odgovor EU treba da bude da”, rekla je Mogerinijeva, koja je predsjedavala sastanku ministara odbrane, prema navodima jednog diplomate.

“Anonimusi” objavili rat “Islamskoj državi”

Hakerska grupa “Anonimusi” saopštila je u utorak da je oborila više od 5.500 naloga na Tviteru koji pripadaju “Islamskoj državi”.

“Anonimusi” su to objavili tvitujući sa svog naloga #OpParis, nakon što su objavili “totalni rat” toj džihadističkoj grupi posle niza napada u Parizu, prenosi “Raša tudej”.

“Naša sposobnost da oborimo IS je direktan rezultat naših hakera, minera podataka i špijuna koje imamo po celom svetu. Imamo ljude koji su veoma bliski IS na terenu”, rekao je portparol “Anonimusa” Aleks Paučer.

Kako je dodao, hakerska grupa je izgradila instrumente koji “bi mogli da budu bolji nego sredstva ijedne svetske vlade u borbi protiv IS onlajn”.

Svestan da i IS ima svoje hakere, Paučer je izrazio uverenje da džihadistička grupa nema hakere kakve imaju “Anonimusi”.

“Zapodenuli su borbu sa ‘Anonimusima’ kada su napali Pariz i sada bi trebalo da očekuju naš potez”, rekao je on, dodavši da hakerska grupa “neće samo sedeti po strani i posmatrati kako se teroristički napadi izvode po svetu”.

“Anonimusi” su u utorak objavili video snimak u kojem najavljuju da će “otpočeti najveću operaciju ikada” protiv IS, posle terorističkih napada u Parizu.

RSE

tačno.net
Autor 18.11.2015. u 10:54