Parlament Australije izabrao novog premijera

tačno.net
Autor 24.8.2018. u 08:47

Parlament Australije izabrao novog premijera

Foto: Creative Commons

Parlament Australije izabrao je danas za novog premijera dosadašnjeg ministra finansija Skota Morisona, ali glasanje nije označilo kraj političke nestabilnosti u toj zemlji.

Morison je tesnom većinom od 45 prema 40 glasova pobedio bivšeg ministra unutrašnjih poslova Pitera Datona čije su pristalice primorale dosadašnjeg premijera Malkolma Tarnbula na glasanje o premijeru, navodi Asošiejted pres.

Sva trojica – Tarnbul, Morison i Daton, članovi su vladajuće Liberalne stranke Australije, a Tarnbul je postao četvrti premijer Australije koji je izgubio poverenje sopstvene stranke pre isteka trogodišnjeg mandata.

Tarnbul nije bio kandidat i posle Morisonove pobede objavio je da namerava da napusti političku scenu.

“Uskoro ću dati ostavku na mesto poslanika”, rekao je dosadašnji premijer novinarima.

Ostavka Tarnbula dovela bi do izbora za to jedno upražnjeno poslaničko mesto, a vlada, koja u parlamentu ima tesnu većinu od jednog poslanika, mogla bi da je izgubi u tom slučaju. Takođe, jedna od mogućnosti u slučaju Tarnbulove ostavke je i da premijer Morison raspiše vanredne parlamentarne izbore.

Neuspehom Datona da postane premijer sprečen je zaokret udesno u Australiji, iako je u aktuelnoj krizi bilo malo diskusije o politikama.

Tarnbul je kritikovao Datonove pristalice zbog žestoke kampanje protiv njega, koju je opisao kao “pobunu”.

Među favoritima je bila i ministarka spoljnih poslova Džuli Bišop koja je mogla da postane druga žena na čelu australijske vlade, ali je izgubila u prvoj rundi glasanja.

RSE

tačno.net
Autor 24.8.2018. u 08:47

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija