Parlament jednoglasno osudio vojni udar

tačno.net
Autor 17.7.2016. u 08:16

Parlament jednoglasno osudio vojni udar

U zgradi turskog parlamenta, koja je oštećena u pokušaju vojnog udara, održana je vanredna sjednica Skupštine. Sjednica je počela minutom šutnje, nakon čega je intonirana nacionalna himna.

„Zastupnici su oštro osudili pokušaj vojnog udara, a ta institucija je bila na udaru pučista. Vlada i civilne vlasti te zvaničnici političkih stranaka su poslali snažnu poruku domaćoj i stranoj javnosti. Osim toga, slali su poruke jedni drugima. Premijer je više puta upotrijebio riječ ‘jedinstvo’, jer AK partija želi da opozicija podrži reforme koje predlažu.

S druge strane, predstavnici glavnih opozicijskih stanaka su koristili riječ ‘demokratija’ jer žele jasno reći da u ovom slučaju štite demokratiju. Lider prokurdske stranke HDP je spominjao ‘jednakost’ u svom obraćanju. Kurdi na jugoistoku zemlje smatraju da su meta vlasti i žele jednakost kako bi se slične nasilne situacije izbjegle. U svakom slučaju, radi se o rijetko viđenoj demonstraciji jedinstva stranaka koje se obično razilaze“, javila je reporterka Al Jazeere Zeina Khodr.

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan pozdravljen je aplauzom. Sjednici je prisustvovao i premijer Binali Yildrim, kao i načelnik generalštaba Hulusi Akar kojeg su noćas kao taoca držali pučisti.

Izvor: Al Jazeera 

tačno.net
Autor 17.7.2016. u 08:16

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija