Parlamentarni izbori u Makedoniji: Otvorena biračka mesta

tačno.net
Autor 11.12.2016. u 10:17

Parlamentarni izbori u Makedoniji: Otvorena biračka mesta

Foto: Tanjug / AP, Boris Grdanoski

Građani Makedonije glasaju na prevremenim parlamentarnim izborima, devetim od osamostaljenja zemlje.

Te izbore i vlast i opozicija vide kao referendumsko izjašnjavanje o sudbini zemlje. Glasa se na 3.480 biračkih mesta koja su otvorena u 7 časova, a glasanje traje do 19 sati

U šest izbornih jedinica u Makedoniji bira se 120 poslanika, dok sedma izborna jedinica, za inostranstvo, daje do tri poslanika.

Na izbornim spiskovima prvi put na ovim izborima pored imena biće i fotografija glasača, kako bi se dodatno sprečile moguće neregularnosti.

Pravo glasa ima 1.531.368 birača koji žive u Makedoniji, dok se dodatnih 230.122 vodi na posebnom spisku građana za koje se smatra da su na privremenom radu u inostranstvu.

Na izborima učestvuje pet koalicija i šest partija, a glavna bitka vodiće se između vladajuće VMRO DPMNE Nikole Gruevskog i opozicionog SDSM Zorana Zaeva.

Među šest partija koje na izbore izlaze samostalno su i dve najveće albanske partije Demokratska unija za integracije (DUI) i Demokratska partija Albanaca (DPA).

Glasanje će nadgledati 7.585 domaćih i 667 stranih posmatrača. Među domaćim najviše posmatrača je akreditovala nevladina organizacija “Most”, a među stranima OEBS. Izbore prati i 75 stranih novinara.

Vanredni parlamentarni izbori, četvrti u nizu, predviđeni su Pržinskim dogovorom o rešavanju političke krize koja je u Makedoniji izbila u proleće 2014., kada je opozicija optužila vlast da je pokrala izbore.

Izbori su prethodno ove godine dva puta odlagani, jer se nisu bili stekli uslovi da oni budu fer i demokratski.

N1

tačno.net
Autor 11.12.2016. u 10:17