Pat

Michael Braun
Autor 2.11.2021. u 13:28

Izdvajamo

  • Enrico Letta, šef PD-a, ima zbog toga potpuno pravo kada sad govori o „trijumfu“ ali istovremeno upozorava na opasnost „trijumfalizma“. Najveći dio posla u spriječavanju pobjede populističkih snaga, koje su u Italiji jače nego u bilo kojoj drugoj zemlji zapadne Evrope, tek trebaju obaviti PD i njeni saveznici.

Povezani članci

Pat

Foto: DPA

Lijevi centar pobijedio je na lokalnim izborima u Italiji. Međutim, razlog tome je slab odaziv građana, a ne pad populističkog talasa.

Preveo i uredio: Ešref Zaimbegović

Italijanski mediji iskoristili su jednostavnu formulu 5:0 kako bi opisali rezultate lokalnih izbora nakon što je 17. oktobra u Rimu i Torinu održan drugi krug izbora. U oba grada trijumfovali su kandidati saveza lijevog centra predvođeni Demokratskom strankom (Partito Democratico) sa 60 posto glasova, dok su njihovi desničarski suparnici ostali na 40 posto.

Dvije sedmice ranije, lijevi centar je u prvom krugu osvojio Milano, Napulj i Bolonju sa više od 50 posto glasova. U četiri najveća grada u Italiji isto kao i u simbolično važnoj Bolonji vladat će tako u sljedećih pet godina gradonačelnici iz spektra lijevog centra.

Ovo je u prvom redu veliki uspjeh za Partito Democratico (PD) i njegovog, od februara 2021., partijskog šefa Enrica Letta. On je krenuo od toga da sa jedne strane zaoštri opet društveni profil stranke i sa druge strane da zaključuje šire alijanse, koje, gdje je to moguće, uključuju i Movimento5Stelle (M5S – Pokret pet zvijezda). Između ostalog, ova operacija je uspjela u Bolonji i Napulju i osigurala je pobjedu u prvom krugu.

Partijski šef PD-a Enrico Letta ide prema utemeljenom progresivnom kampu, uključujući Pokret pet zvijezda i na nacionalnom nivou.

Letta ide prema utemeljenom progresivnom kampu, uključujući Pokret pet zvijezda i na nacionalnom nivou. Da li će to uspjeti zavisi prije svega od M5S koji je jedan od očitih gubitnika izbora. Još prije pet godina protestni pokret, koji je pokrenuo komičar Beppa Grilla, uspio je trijumfirati u Rimu kao i u Milanu te time osvojiti dvije najvažnije vijećnice Italije. Nasuprot tome, ovoga puta M5S nalazi se sa mizernim rezultatima svuda u zemlji, barem što se tiče lokalne politike, srezan na marginu.

Drugi veliki gubitnici izbora su desničarsko-populističke partije.

Drugi veliki gubitnici izbora su desničarsko-populističke partije, Liga pod vodstvom Mattea Salvinija i postfašistički Fratelli d’Italia (FdI – Braća Italije) pod vodstvom Giorgia Melonija. Oni su svuda bili u savezu jedni sa drugima, a nastupali su i sa Forza Italia Silvia Berluskonija. Međutim, rivalstvo Salvinija i Melonija dovelo je, zahvaljujući obostranom vetovanju, do postavljanja slabijih kandidata. Osim toga Liga i FdI su uprkos visokom stepenu sličnosti u smislu sadržaja – oboje su prijatelji Le Pen i Orbana, oboje govore protiv EU kao i protiv migranata – u raskoraku su kada je u pitanju nacionalna vlada: Dok Liga podržava i učestvuje u vladi Maria Dragija, FdI je jedina relevantna opoziciona partija u parlamentu. I to je bio jedan hendikep u izbornoj kampanji desničara kao i njihovo koketiranje sa pokretom protivnika vakcinacije u zemlji u kojoj je trenutno vakcinisano 85 posto starijih od 12 godina.

Polazeći od toga neki politički posmatrači htjeli su izvući značajne zaključke. Tako je dnevni list Corriere della Sera komentarisao neuspjeh Pokreta 5 zvijezda kao i desničara riječima: „Populistički talas slabi i povlači se“.

Gledajući na upravo održane izbore prvo što se ističe je izuzetno slab odaziv na izborima.

Da li je to tako? Sumnje su dozvoljene. Jasno je da je podrška Italijana premijeru Mariu Draghiju enormno visoka. On sa svojim blagim tonovima izgleda upravo kao suprotnost populističkim političarima kao što su Salvini ili Meloni, koji njegove odluke, kao uvođenje pravila 3G (vakcinisan, prebolio ili testiran) i na radnom mjestu, žestoko napadaju.

Međutim, gledajući na upravo održane izbore prvo što se ističe je slab odaziv na izborima. U Rimu je na glasačka mjesta došlo samo 40 posto građana – deset posto manje nego prije pet godina – a ni u Torinu situacija nije bila bolja. Tako su kod kuće ostali upravo birači iz onih gradskih četvrti koji su posljednjih godina tradicionalno glasali za populističke partije.

Dakle, izborni rezultat se ne objašnjava migracijom birača sa desna na lijevo niti uspješnom mobilizacijom PD-a, nego prije svega demobilizacijom desnice i među pristašama Pokreta 5 zvijezda.

Stoga bi bilo preuranjeno iz lokalnih izbora izvlačiti zaključke za buduće nacionalne scenarije. Ovdje i dalje važi: Liga i FdI leže u anketama na oko 20 posto (na ovu vrijednost dolazi i PD). Zajedno sa manjim partnerima desnog centra, počevši od Berlusconijeve Forza Italia, oni i dalje imaju dobre šanse da nakon sljedećih izbora dobiju parlamentarnu većinu i time da postave vladu. Enrico Letta, šef PD-a, ima zbog toga potpuno pravo kada sad govori o „trijumfu“ ali istovremeno upozorava na opasnost „trijumfalizma“. Najveći dio posla u spriječavanju pobjede populističkih snaga, koje su u Italiji jače nego u bilo kojoj drugoj zemlji zapadne Evrope, tek trebaju obaviti PD i njeni saveznici.

ipg-journal.de

Michael Braun
Autor 2.11.2021. u 13:28