Paul Krugman: Trampova partija

tačno.net
Autor 5.11.2016. u 09:04

Paul Krugman: Trampova partija

Predsednička kampanja ulazi u poslednju nedelju, a Donald Trump, ako su ankete tačne, ima zaista male šanse za pobedu: oko 7 odsto prema anketi Timesa. U međuvremenu on i dalje izgovara odvratne stvari, a analitičari se pitaju kada će mu republikanski kandidati za kongres i senat uskratiti podršku. To više nije važno. Svi koji su podržali gospodina Trumpa su otišli predaleko da bi se sada povukli. Glasači treba da znaju da je glasanje za nekoga ko je podržao Trumpa u stvari glasanje za trampizam, bez obzira čije je ime na listiću.

Pre svega, niko ne može da kaže da je naučio nešto novo o Trumpu u poslednjih nekoliko nedelja. Od samog početka je bilo jasno da se radi o „prevarantu“, kako ga je nazvao Marco Rubio pre nego što je uprkos tome podržao njegovu kandidaturu. Trumpov rasizam i seksizam su sve vreme bili očigledni. Njegovu osvetoljubivost smo videli u tiradama protiv sudije Gonzala Curiela, a nedostatak samokontrole u odnosu prema Khizri Khanu, ocu poginulog američkog vojnika.

Svaki političar koji se posle izbora bude distancirao od Trumpovog fenomena ili mu je uskratio podršku u poslednjih nekoliko dana pred izbore, pada na testu ličnosti. Ti ljudi su sve vreme bili svesni da on ne treba da obavlja nijednu važnu funkciju, a kamoli predsedničku. Ali nisu ga napadali sve dok je imao šanse za pobedu, to jest podržali su ga kada je bilo najvažnije, a distancirali se kasnije. To je veliki moralni pad koji treba zapamtiti.

Većina vodećih republikanskih političara podržala je Trumpa pre svega u strahu od osvete partijske baze. Ali to nije dobar izgovor. Naprotiv, to je razlog da se ovim ljudima još manje veruje. Oni definitivno nemaju potrebnu moralnu čvrstinu i očigledno je da ne biraju sredstva da prežive. Oni će ostati trampisti i posle izbora, čak i ako se Narandžasto lice povuče iz politike.

Tokom primarnih izbora u Republikanskoj partiji videli smo da njenu bazu ne zanima mišljenje vrha partije. Jeb Bush (ko ga se još seća) je bio prvi izbor republikanskih lidera, ali nije prošao uprkos ogromnoj finansijskoj podršci. Slično se dogodilo i sa Marcom Rubiom koji je bio sledeći izbor vrha partije. Republikanske glasače ne zanimaju ni ideje sopstvene partije, kao što je mala i jeftina država. Ne, oni žele kandidate koji kanališu njihov bes i strah, koji demonizuju sve koji nisu belci i koji raspiruju mračne teorije zavere. (To su pokušali i kandidati vrha partije. Ne zaboravite Marca Rubia koji je optužio predsednika Obamu da svesno narušava ugled Amerike.) Nedavno je Bloomberg sproveo anketu u kojoj je pitao republikance koji političar otelovljava njihovu viziju partije – Paul Ryan ili Donald Trump. Trump je ubedljivo pobedio.

Ovu lekciju su naučili i republikanski političari. Čak i ako gospodin Trump izgubi, njihov politički opstanak zavisi od toga u kojoj meri će nastaviti Trumpovu politiku. U protivnom će se suočiti sa ozbiljnim izazovima na primarnim izborima ili će ih izgubiti ako ih glasačka baza bude bojkotovala. Slobodno zanemarite sve komentare koji gospodina Trumpa predstavljaju kao odstupanje od pravog puta Republikanske partije. Trampizam je suština te partije. Možda će budući kandidati bolje kontrolisati svoje nagone i imati manje mračnih tajni, ali ova vrsta pokvarenosti je postala deo republikanskog DNK.

Neposredne posledice će biti veoma neprijatne. Ako Hillary Clinton pobedi, imaće pred sobom partiju koja je demonizuje i dovodi u pitanje njen legitimitet bez obzira na ubedljivost njene pobede. Teško je zamisliti da će republikanci biti destruktivniji nego za vreme Obame, ali uvek postoji gore. U stvari, biće tako loše da će praktično biti nemoguće upravljati zemljom. Pomoglo bi ako demokrati osvoje većinu u senatu, ali je malo verovatno da će to uspeti i u kongresu, zbog lošeg sastava izbornih jedinica. Kako će se onda donositi odluke o osnovnim pitanjima poput budžeta? Neki smatraju da će kongresom upravljati demokrati uz saradnju razumnih republikanaca. Nadajmo se da je tako, ali to nije način na koji bi trebalo voditi našu veliku naciju. Teško je videti alternativu. Republikanska partija je Trumpova partija, sa njim ili bez njega.

The New York Times

Preveo Miroslav Marković

Peščanik.net

Foto: Forbes

tačno.net
Autor 5.11.2016. u 09:04