Pearl Harbor: Mornar u vojnoj bazi ustrijelio tri osobe

AJB
Autor 5.12.2019. u 09:48

Pearl Harbor: Mornar u vojnoj bazi ustrijelio tri osobe

Foto: Reuters

Američki mornar je u historijskoj vojnoj bazi u Pearl Harboru ustrijelio tri osobe, od čega dvije smrtno, nakon čega si je oduzeo život, objavili su vojni zvaničnici.

Zajednička baza Pearl Harbor-Hickam (JBPHH) objavila je na Twitteru da su sve žrtve civili uposlenici američkog ministarstva odbrane, no ne dajući dodatne informacije o njihovom identitetu, prenosi Hina.

Dvije osobe su nakon ranjavanja podlegle povredama, dok je treća žrtva hospitalizirana i nalazi se u stabilnom stanju.

Guverner američke savezne države Havaji David Ige izrazio je solidarnost sa žrtvama napada, navodeći i da sigurnosne snage u bazi još provode istragu.

Kazao je i da ga je Bijela kuća kontaktirala radi pružanja eventualne pomoći saveznih agencija.

Čuvena baza

“Predsjednik [Donald Trump] je upoznat sa pucnjavom u Zajedničkoj bazi Pearl Harbor-Hickam na Havajima i nastavlja pratiti situaciju”, izjavio je glasnogovornik Bijele kuće.

Baza, koja je nastala spajanjem pomorske luke Pearl Harbor i zračne baze Hickam, zatvorena je dva sata nakon incidenta, koji se dogodio oko 14:30 sati po lokalnom vremenu. Baza podržava američke zračne snage i mornaricu na Pacifiku, a udaljena je 13 kilometara od Honolulua.

Neimenovani svjedok rekao je za Hawaii News Now da je čuo pucnjavu u blizini doka brodogradilišta Pearl Harbor. Ustavši od stola u daljini je uočio i napadača, odjevenog u uniformu američke mornarice, kako si prislanja pištolj na glavu i puca.

Incident se dogodio tri dana prije 78. godišnjice japanskog napada od 7. decembra 1941. na mornaričku bazu Pearl Harbour, a koji je i označio ulazak SAD-a u Drugi svjetski rat.

AJB

AJB
Autor 5.12.2019. u 09:48