Peking podržava napore Ankare da zaštiti ekonomiju

tačno.net
Autor 19.8.2018. u 09:52

Peking podržava napore Ankare da zaštiti ekonomiju

Kina podržava napore turske Vlade da zaštiti bezbjednost i ekonomsku stabilnost i izražava uvjerenje da će prevazići svoje “privremene teškoće”, rekao je kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji u telefonskom razgovoru sa svojim turskim kolegom Mevlutom Čavušoluom.

Turska lira izgubila je trećinu od svoje vrijednosti u odnosu na dolar uslijed pogoršanja odnosa između Ankare i Vašingtona.

U saopštenju iz kineskog Ministarstva spoljnih poslova ističe se da je Čavušolu tokom razgovora govorio o trenutnoj situaciji u Turskoj i da je izrazio volju za jačanje strateške komunikacije sa Kinom.

Vrijednost lire pala je za oko pet odsto na 6,11 za jedan dolar. Američki predsjednik Donald Tramp zaprijetio je novim kaznenim mjerama Turskoj ako uskoro ne oslobodi evangelističkog sveštenika Endrjua Bransona.

Sjedinjene Države već su vele sankcije dvojici ministara turske Vlade i udvostručile tarife na turski čelik i aluminijum. Turska je odgovorila povećanjem carina na određene američke proizvode kao što su automobili, duvan i alkoholna pića, podsjeća AP.

RSE

tačno.net
Autor 19.8.2018. u 09:52

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija