Pelosi traži nezavisnu komisiju za veze Trump-Rusija

tačno.net
Autor/ica 15.7.2017. u 09:29

Pelosi traži nezavisnu komisiju za veze Trump-Rusija

Liderka demokatske manjine u Predstavničkom domu SAD Nancy Pelosi, obnovila je poziv za osnivanje nezavsne komisije koja će ispitati rusko miješanje u američke predsjedničke izbore prošle godine i njihove moguće veze sa administracijom predsjednika Amerike, Donalda Trumpa.

Pelosi je na press konferenciji u petak takođe navela da bezbjednosno odobrenje predsjednikovom zetu i savjetniku Jaredu Kushneru treba da bude povučeno nakon novih saznanja o suretima sa ruskom advokaticom i rusko-američkim lobistom sa sovjetskom kontarobavještajnom istorijom.

Rusko-američki lobist Rinat Ahmetšin potvrdio je u petak za Associated Press da je prisustvovao sastanku ruske advokaticeNatalije Veselnitskaje sa sinom američkog predsjednka Donadom Trumpom juniorom, zetom Jaredom Kushnerom i šefom izborne kampanje Paulom Manfortom.

Ahmetšin je ovoj agenciji rekao da je jednom služio u sovjetskoj jedinici koja je dio kontraobavještajne službe, ali da nikada foramlno nije prošao obuku za špijuna.

Ruska advokatica, Natalija Veselnitskaja koja se susrela sa sinom američkog predsjednika DonladomTrumpom mlađim i drugim zvaničnicima njegove kampanje u junu 2016., bila je u pratnji rusko-američkog lobiste koji je bivši sovjetski kontraobavještajni oficir, izvjestiila je američka TV mreža NBC.

NBC je u četvrtak objavio da je lobist, koji nije imenovan, pratio je rusku advokaticu na sastanku sa Trumpom juniorom i zetom američkog predsjednika, sada savjetnikom Bijele kuće, Jaredom Kushenrom i šefom izborne kampanje, Paulom Manafortom.

U izvještaju NBC muškarac je opisan kao “američki lobista rođen u Rusiji koji je služio u sovjetskoj vojsci i emigrirao je u SAD, gdje je dobio dvojno državljanstvo”.

Alan Futerfas, advokat Donalda Trumpa mlađeg, rekao je NBC da se njegov klijent susreo sa pojedincem o kojem je riječ.

Futerfas je rekao da lično razgovaro sa tom osobom, koja je negirala da je radila za rusku vladu.

“Ja apsoutno nijesam zabrinut zbog toga što je rečeno na tom sastanku”, rekao je advokat Trumpa juniora.

Predstavnici Kušnera i Manaforta odbili su da komentarišu izvještaj NBC.

Pelosi i druge demokrate u Predstavničkom domu su naveli da će pokušati da dobiju glasove neophodne za formiranje nezavisne komisije, iako im je kao manjinskoj stranci moć ograničena.

Komsija bi bila još jedno tijelo, od njih nekoliko koje već ispituju veze Trump-Rusija uz nekoliko kogresnih i senatskih komiteteta i Ministarstvo pravde odnsno FBI, gdje istragu provodi specijlni zastupnik Robet Mueller, bivši direktor FBI.

RSE

tačno.net
Autor/ica 15.7.2017. u 09:29