Pet čimbenika u nastavku predsjedničke utrke

Autor 17.9.2012. u 07:49

Pet čimbenika u nastavku predsjedničke utrke

Obama Mitta Romneyja prikazuje kao lakomog kapitalista; predsjednik na skupu na Floridi


Predsjednik Obama i Mitt Romney oko jedne se stvari slažu, a to su države koje će biti od presudne važnosti na kraju utrke za mjesto američkog predsjednika u utorak, 6. studenog. Televizijski oglasi oba kandidata ispunjavaju gotovo sav reklamni prostor na Floridi, u Virginiji i još šest država od Nevade do New Hampshirea. S obzirom da su političke konvencije dovršene i vodi se mrtva trka, bitka oko toga hoće li Obama biti ponovo izabran ili će Romney postati 45. predsjednik Sjedinjenih Američkih Država u punom je jeku. U danima koji su pred nama stoga treba pripaziti na nekoliko stvari:

Države – bojišta
Jedna od država koja će postati pravo bojište, a koju su republikanci i namjeravali ubaciti u igru doima se potpuno slomljenom – Pennsylvania. Iako je Romney na tu državu, koja je na prošlim izborima glasala za demokratskog kandidata, utrošio mnogo vremena i novca, republikanski stratezi tvrde da im je ona nedostižna. Wisconsin, dom zastupnika Paula D. Ryana, potpredsjedničkog kandidata Mitta Romneyja, možda će se ovoga puta okrenuti u njegovu korist. No ondje republikanci nisu pobijedili od 1984. Romney se nadao više država preokrenuti na republikansku stranu. Na vrhu tog popisa stoji Sjeverna Karolina, u kojoj je 2008. pobijedio Obama, ali u njoj se danas vodi žestoka borba. Neki stratezi smatraju da će Obama teško pobijediti na Floridi, ali Bijela kuća od nje ne odustaje, što znači da će natjerati Romneyja da u nju uloži još više vremena i novca. Prema rezultatima ostalih anketa, Obama vodi u Ohiju.

Važnost debata
Tri debate zakazane za ovu jesen postaju sve važnije. Obama i Romney pripremaju se za sučeljavanja koja će se održati 3. listopada u Denveru u Coloradu, 16. listopada u Hempsteadu u New Yorku i 22. listopada u Boca Ratonu na Floridi. Nakon svake od tih debata, milijuni Amerikanaca donijet će odluku za koga glasati te to smjesta i učiniti zahvaljujući porastu broja osoba koje glasaju poštom u mnogim zapadnim državama.

Oglasi i njihove poruke
Obamini pomoćnici i savjetnici smatraju da Romneyjev napad na Medicare, kojega namjerava privatizirati, odaje sljedeću metu republikanaca, a to je još jedan iznimno popularan program, socijalno osiguranje. Ryan je podržao dodavanje osobnih investicijskih računa u portfelj socijalnog osiguranja, što je promjena smjera u tom programu za koju mnogi demokrati tvrde da bi izložila starije osobe nepredvidivim previranjima na financijskim tržištima. Obamini savjetnici uvjereni su kako je ključni dio oglašavanja gotov te da su postigli cilj predstavivši Romneyja kao lakomog kapitalista.Romneyjev, pak, tim se nada da će se u žustroj završnici kampanje cijela stvar okrenuti u njegovu korist. Smatraju da će neprestani niz novih razočaravajućih gospodarskih pokazatelja zapečatiti slogan “Obamin način nije uspješan” te dati novi smisao pitanju kojega Romney postavlja: “Je li vam danas bolje nego prije četiri godine?”

Prepuna birališta
Jedan čimbenik tek će početi dobivati na važnosti, a to su treći kandidati u brojnim državama, od kojih je najzamjetniji bivši guverner Novog Meksika Gary Johnson, predsjednički kandidat Libertarijanske stranke. Naime, Johnson se kandidirao u više od 30 država. Savjetnici tvrde kako će Johnson najizglednije Romneyju preoteti glasove na Floridi, ali da bi mogao ostvariti dobre rezultate i u Arizoni, Nevadi, New Hampshireu i Sjevernoj Karolini. Obami će on, pak, glasove najvjerojatnije oteti u Coloradu, Iowi, Novom Meksiku, Oregonu i Wisconsinu. Nadalje, Republikanska stranka Virginije nije povukla zastupnika Virgila Goodea s mjesta kandidata. Sada je on kandidat Ustavne stranke te bi mogao odvući sljedbenike pokreta Tea Party od republikanaca.

Uloga novca
Po prvi puta nakon skandala Watergate iz 1970ih niti jedan od kandidata neće prihvatiti novac za kampanju iz saveznog proračuna, što znači da će obojica morati nastaviti prikupljati sredstva sve do samog izbornog dana. Dakle, i Obama i Romney u raspored moraju posvetiti više vremena putovanju u mjesta koja u političkom smislu nisu konkurentna, ali su prepuna bogatih donatora. Među njima su najistaknutiji New York i Los Angeles.

The New York Times

Jedna od poruka Mitta Romneyja glasi:
 
Jedna od poruka Mitta Romneyja glasi: “Obamin način nije uspješan”
Autor 17.9.2012. u 07:49