Pet godina od ubistva bin Ladena: IDIL će još dugo biti izazov

tačno.net
Autor 4.5.2016. u 08:14

Pet godina od ubistva bin Ladena: IDIL će još dugo biti izazov

Militantna organizacija “Islamska država” (IDIL) će još dugo biti izazov, izjavio je direktor američke obaveštajne službe (CIA) Džon Brenan (John Brennan).

On je izjavio za televiziju “En-Bi-Si” (NBC) povodom pete godišnjice ubistva Osame bin Ladena, lidera ekstremističke Al Kaide, da bi neutralisanje lidera “Islamske države” imalo “veliki uticaj” na poraz ove militantne organizacije koja je preuzela primat od svoje prethodnice.

Za sada je nepoznata lokacija na kojoj se nalazi čelnik IDIL-a Abu Bakr al-Bagdadi.

“On je veoma važan i mi ćemo uništiti IDIL. U to nema sumnje. Moramo da uklonimo vođstvo koje usmerava organizaciju na izvršenje stravičnih zločina”, kazao je Brenan.

Piše: Dragan ŠtavljaninRadio  Slobodna Evropa

Američke specijalne snage ubile su bin Ladena 2. maja 2011.

“Uništili smo veći deo Al Kaide, ali ona nije u potpunosti eliminisana. Stoga moramo da budemo obazrivi. Sada sa novim fenomenom (IDIL), to će za nas biti još dugo izazov,” istakao je šef CIA.

On je dodao da je IDIL velika grupacija i da “nije samo organizacija, već i fenomen.”

“Znamo da IDIL nastoji da izvede napade u Evropi i drugim delovima sveta. Takođe, tesno sarađujemo sa našim evropskim partnerima da otkrijemo ove terorističke planove i uspešno smo sprečili mnoge napade u Evropi. U toku je intenzivna razmena obaveštajnih informacija u cilju sprečavanja akcija terorista”, naveo je.

Brenan podseća da se ovoj grupaciji pridružio veliki broj militanata izvan Sirije i Iraka jer je uspešna u pridobijanju “srca i duša” ljudi koji su zaslepljeni religijom.

“IDIL je uspeo da iskoristi situaciju kao i zloupotrebe i korupciju vlada u Siriji i Iraku da privuče šire slojeve stanovništva. Tako je ojačao mnogo brže nego što smo mislili”, istakao je Brenan.

On je dodao da ekstremistima idu u prilog i stravični napadi snaga sirijskog predsednika Bašara el Asada na sopstveno stanovništvo, uključujući i hemijskim oružjem.

CIA je obeležila petu godišnjicu ubistva Osame bin Ladena objavljivanjem na Tviteru operacije američkih specijalaca na skrovište lidera Al Kaide u Pakistanu.

Akcija njegove likvidacije prenošena je kao da se događa u stvarnom vremenu. Objavljeno je niz detalja operacije koja je dovela do otkrića skrovišta tadašnjeg američkog neprijatelja broj 1 i najtraženijeg čoveka na svetu, što je izazvalo kritike dela posetilaca.

Prikazana je i čuvena slika predsednik SAD Baraka (Barack) Obame i drugih visokih zvaničnika koji su pratili operaciju u prostoriji Bele kuće za krizne situacije.

Sa 1.33 miliona na Tviteru, CIA je od kako se pridružila ovoj društvenoj mreži februara 2014. postavila 1662 tvita.

“Mi smo prvi u liniji nacionalne odbrane. Postižemo ono što drugi ne mogu i idemo tamo gde drugi nisu u stanju”, piše na Tviteru CIA-e.

Na Tviteru američke obaveštajne službe nedavno su prikazani i video o havariji u nuklearnoj elektrani Černobil i lažni nacistički pečat.

Al Kaida oslabila, ali preti

Teroristička mreža koju je organizovao Osama bin Laden, iako oslabljena, i dalje živi i predstavlja pretnju, ocenjuje agencija “Frans press” (AFP).

Al Kaidu je vremenom zamenila nova ekstremistička sila “Islamska država”, ali ona i dalje, prema oceni stručnjaka, predstavlja potencijalnu snagu i opasnu pretnju.

U Siriji i Jemenu ekstremisti Al Kaide su iskoristili haotičnu situaciju i preuzeli kontrolu nad ne tako malom teritorijom, pa su se čak predstavili i kao alternativa brutalnoj vladavini “Islamske države.”

Al Kaida je osnovana krajem 80-ih godina prošlog veka, a u vreme kada su američke specijalne snage ubile Bin Ladena u Pakistanu, 2. maja 2011. godine, ta teroristička organizacija je već bila prilično “načeta” pošto su mnogi njeni borci i lideri bili ubijeni ili uhapšeni u američkom “ratu protiv terorizma”.

Ajman el ZavahiriAjman el Zavahiri

U redovima Al Kaide počelo je da raste nezadovoljstvo kada je Ajman el Zavahiri zauzeo Bin Ladenovo mesto. Istovremeno, irački ogranak Al Kaide se izdvojio i formirao IDIL.

Nakon što je osvojila veće delove u Iraku i Siriji 2014. godine, ta grupa proglašava islamski kalifat u oblastima pod njihovom kontrolom i menja ime u jednostavno – “Islamska država.”

Od tada, IDIL je praktično “zasenio” bivše partnere pošto je na svoju stranu privukla na hiljade džihadista i preuzela odgovornost za napade u kojima su na stotine poginuli u Briselu, Parizu, Tunisu, Turskoj, Libanu, Jemenu, Saudijskoj Arabiji, kao i u ruskom avionu koji je oboren nad Egiptom.

Požurivši da proglasi kalifat i uspostavi svoju vlast, “Islamska država” je, međutim, postala lakša meta, ocenjuje AFP.

Francuski ekspert za islam i džihadističke grupe Žan-Pjer Filiju ističe da je IDIL posebno efikasan u korišćenju savremenih tehnologija, u čemu prilično nadmašuje rivale.

Propaganda Al Kaide je postala nevidljiva na društvenim mrežama zahvaljujući medijskoj ratnoj mašineriji koju je ‘Islamska država’ uspešno razvila“, kazao je on.

Vilijam Mekants sa Instituta Brukings se slaže da je Al Kaida slabija od “Islamske države”, ali smatra da se oporavila, posebno u Siriji i Jemenu.

Ogranak Al Kaide u Jemenu je osvojio značajnu teritoriju na jugu i jugoistoku zemlje, dok se vlada bori protiv šiitskih pobunjenika.

SAD i dalje smatraju Al Kaidu ključnom pretnjom i protiv te grupe u Jemenu vode “rat dronovima”.

U napadima bespilotnih letelica ubijeni su mnogi istaknuti operativci, među kojima i drugi čovek Al Kaide u lancu komande, Nasir el Vuhajši, juna prošle godine.

Bivši obaveštajac Alan Rodijer je početkom aprila za francuski sajt Atlantiko naveo da “smrt oca Al Kaide ni na koji način ne znači i kraj za njegove potomke”.

“Ovaj džihad će potrajati decenijama”, smatra Rodijer.

tačno.net
Autor 4.5.2016. u 08:14

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija