Petero mrtvih u poplavama u Njemačkoj i Francuskoj, uništene kuće, putevi i automobili

tačno.net
Autor 2.6.2016. u 09:05

Petero mrtvih u poplavama u Njemačkoj i Francuskoj, uništene kuće, putevi i automobili

Najmanje pet osoba je smrtno stradalo u poplavama koje su zahvatile Francusku i Njemačku, javlja BBC

Spasilački timovi u bavarskom gradu Simbach am Inn su pronašli tri tijela osoba koje su bile zarobljene u kući. U blizini je pronađeno tijelo žene, dok je 86-godišnja starica u Francuskoj također stradala.

Desetine gradova je poplavljeno, a stanovništvo je spašeno helikopterom.

Meteorolozi su najavili porast nivoa vode u narednih nekoliko dana. Već sada je jasno da su poplave uzrokovale veliku štetu.

Najgora situacija je u južnom dijelu Njemačke u distriktu Rottal Inn, gdje je uspostavljen krizni centar. U gradu Trifternu su se rijeke i potoci izlili iz korita, a voda je nosila automobile, drveće i namještaj iz poplavljenih kuća.

Blizu 200 djece je bilo zarobljeno u školi u Trifternu u utorak navečer, a zgradu su napustili u srijedu navečer. Iz škole u Simbachu je spašeno 350 učenika, a evakuisane su i izbjeglice iz kampa.

Zbog poplava je proglašeno vanredno stanje u gradu Passauu na granici s Austrijom, gdje su poplave načinile veliku štetu prije tri godine.

U obližnjem Pfarrkirchenu je u srijedu palo 35 litara kiše po kvadratnom metru za samo šest sati. U južnom dijelu Njemačke se očekuju grmljavina i rast nivoa vode.

U francuskom gradu Nemoursu u blizini Pariza stanovništvo je evakuisano. Spasilačke službe su zabilježile više od 8.000 operacija za samo dva dana. Stanovnici Nemoursa tvrde da se radi o najgorim poplavama u posljednjih 60 godina.

Poplave u centralnoj Francuskoj nisu bile ovako obilne u posljednjih 100 godina. Tijelo 86-godišnje starice je pronađeno u njenom domu u Souppes-sur-Loing. Ulica Montargis južno od Pariza je pretvorena u kanal.

Klix.ba

tačno.net
Autor 2.6.2016. u 09:05

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija