Piarova pobjeda

Tena Erceg
Autor/ica 1.11.2022. u 08:52

Piarova pobjeda

 António Guterres – foto: Reuters

Unatoč tome što su autori relevantnog izvještaja o klimatskim promjenama, kao i glavni tajnik UN-a, oglašivačku industriju otvoreno prozvali zbog njezine uloge u procesima koji opstruiraju borbu protiv klimatskih promjena, egipatska vlada za vodeću PR agenciju ovogodišnjeg COP-a odabrala je onu najozloglašeniju

Kada je švedska klimatska aktivistkinja Greta Thunberg prošlogodišnju UN-ovu konferenciju o klimatskim promjenama (COP) u Glasgowu opisala sintagmom “bla, bla, bla”, htjela je naglasiti da se na takvim sastancima samo priča, a ništa ne radi. Na ovogodišnjem COP-u, koji će se održati u egipatskom ljetovalištu Šarm al-Šeik od 6. do 18. studenog, ta sintagma zvuči još prikladnije kada se uzme u obzir da je vlada Egipta za upravljanje “konferencijskim komunikacijama” angažirala američku PR tvrtku Hill + Knowlton Strategies, koja inače radi za najveće naftne korporacije.

Kompanija Hill + Knowlton Strategies jedna je od najstarijih i najvećih tvrtki za odnose s javnošću u svijetu. Osnovao ju je u američkom gradu Clevelandu davne 1927. godine John W. Hill, koji je prije toga radio kao novinar. U tih stotinjak godina Hill + Knowlton nakupio je u svom portfelju impresivan niz kontroverzi, među kojima se ističe lažno svjedočenje 15-godišnje Kuvajćanke u američkom kongresu o navodnim zločinima iračke vojske u Kuvajtu. Svjedočenje u sklopu kampanje koju je za kuvajtsku vladu organizirao Hill + Knowlton dogodilo se 1990. i američkoj je vladi poslužilo kao argument za vojnu intervenciju u Kuvajtu. Kasnije se, međutim, otkrilo da je djevojčica zapravo kćerka kuvajtskog ambasadora u SAD-u i da je njezino svjedočenje lažno.

Danas je dobro poznato i da je sredinom 20. stoljeća upravo agencija Hill + Knowlton osmislila strategiju kojoj je cilj bio zaštititi duhansku industriju od istraživanja koja su dokazala štetan utjecaj pušenja na zdravlje. Poznato je i da je ta strategija uključivala ne samo puko reklamiranje duhanskih proizvoda, nego i aktivno zataškavanje i podmićivanje znanstvenika i liječnika. Hill + Knowlton danas ima više od 90 ureda u preko 50 zemalja svijeta, a posljednjih godina naročito se intenzivno širio u zemljama Bliskog istoka i sjeverne Afrike. Tamo se nametnuo kao vodeća PR agencija za “institucionalne komunikacije” tamošnjih vlada, što u prijevodu znači za kontroliranje štete od optužbi za kršenja ljudskih prava.

Neki od klijenata koje zastupa naftne su i plinske kompanije ExxonMobil, Shell, Chevron i Saudi Aramco, dakle poslovni entiteti najodgovorniji za proizvodnju stakleničkih plinova koji uzrokuju klimatske promjene, ono što bi se sastančenjem po COP-ovima trebalo zaustaviti. Klijent kompanije je i Coca-Cola, koja je inače i sponzor ovogodišnjeg COP-a u Egiptu, unatoč tome što ju je globalna platforma za zaštitu okoliša Break Free from Plastic četiri godine zaredom proglasila “najgorim korporativnim zagađivačem plastikom u svijetu”.

U travnju ove godine, kada je predstavljeno završno poglavlje šestog izvještaja Međunarodnog panela o klimatskim promjenama (IPCC), glavni tajnik UN-a António Guterres i sam se osvrnuo na odgovornost PR agencija za korporativni greenwashing, PR strategiju čiji je cilj zaštiti fosilnu industriju od odgovornosti za klimatske promjene, a njihovo poslovanje lažno predstaviti kao ekološki prihvatljivo.

“Neke vlade i lideri poslovne zajednice govore jedno, a rade drugo. Jednostavnije rečeno, oni lažu, a rezultati će biti katastrofalni”, rekao je tom prilikom Guterres. U samom izvještaju IPCC-a autori su također otvoreno prozvali PR industriju, napisavši da “dobar dio korporativnih predstavnika pokušava opstruirati mjere za ublažavanje klimatskih promjena koristeći se lobiranjem i medijskim strategijama koje izazivaju sumnju”. “Korporativno izvještavanje i strategije izgradnje brendova nastoje skrenuti odgovornost s korporacija na pojedince i ugraditi osjećaj zabrinutosti za klimu u svoje brendove, a mjere za ublažavanje klimatskih promjena predstaviti isključivo kao pitanje izbora proizvoda i načina potrošnje, izbjegavajući koncept kolektivne političke akcije”, napisali su autori IPCC-jeva izvještaja.

Unatoč činjenici da su autori najrelevantnijeg izvještaja o klimatskim promjenama oglašivačku industriju otvoreno prozvali zbog njezine uloge u procesima koji opstruiraju borbu protiv klimatskih promjena, te unatoč tome što se COP-ovi održavaju pod pokroviteljstvom Ujedinjenih naroda, vlada Egipta za vodeću PR agenciju ovogodišnje konferencije odabrala je upravo onu najozloglašeniju.

Organizacija Clean Creatives, koja se bavi razotkrivanjem PR kampanja za fosilnu industriju, u svibnju ove godine upravo je Hill + Knowltonu dodijelila satiričnu godišnju nagradu za utjecaj na okoliš, prozvavši je zbog njezinog angažmana u kampanji Oil and Gas Climate Initiative (OGCI), čije aktivnosti koordinira.

OGCI je skupina od 12 izvršnih direktora najvećih svjetskih proizvođača fosilnih goriva koja od 2016. sudjeluje na klimatskim konferencijama UN-a. Tamo se predstavlja kao inicijativa čiji je cilj investicijama u nove tehnologije i poslovne modele “ubrzati prijelaz prema budućnosti s nula emisija stakleničkih plinova, u skladu s Pariškim sporazumom o klimatskim promjenama”.

Istovremeno, te kompanije ulažu milijarde dolara u povećanje proizvodnje fosilnih goriva, pa se, kako kaže izvršni direktor organizacije Clean Creatives Duncan Meisel, “svaka njihova kampanja u kojoj tvrde da podržavaju borbu protiv globalnog zatopljenja s pravom klasificira kao laž”.

Kanadska autorica i klimatska aktivistkinja Naomi Klein nedavno se također osvrnula na ovogodišnji COP iz perspektive greenwashinga, no ona se fokusirala na autoritarni režim egipatskog predsjednika Abdela Fataha al-Sisija, okarakteriziravši čitav COP kao “greenwashing policijske države”.

Ona navodi da je egipatski režim jedan od najautoritarnijih uopće, s oko 60 tisuća političkih zatvorenika i represijom koja se provodi nad tamošnjim aktivistima. To uključuje i aktiviste koji se bave zaštitom okoliša, zbog čega će sastanak u Šarm al-Šeiku biti “jedini dosad održan klimatski samit u kojemu neće sudjelovati lokalni partneri”.

Klein zaključuje da će jedino postignuće COP-a 27 biti to da će egipatski režim od njega profitirati financijski i u smislu peglanja imidža. U tome će mu, jednako kao i korporacijama koje proizvode fosilna goriva, itekako pomoći PR agencija Hill + Knowlton, kompanija s višedesetljetnim iskustvom popravljanja ugleda represivnih režima diljem svijeta.

Portalnovosti.com

Tena Erceg
Autor/ica 1.11.2022. u 08:52