Pink Floyd digao glas protiv izraelskog hapšenja

tačno.net
Autor 8.10.2016. u 07:52

Pink Floyd digao glas protiv izraelskog hapšenja

Članovi legendarnog britanskog benda Pink Floyd ponovo su se okupili kako bi pružili podršku propalestinskoj aktivističkoj grupi “Ženski brod za Gazu”.

David Gilmour, Nick Mason i Roger Waters su na zvaničnoj Facebook stranici objavili kako su se sastali da bi digli glas protiv, kako su kazali, ilegalnog hapšenja ženskih aktivistica u međunarodnim vodama od izraleskih vojnika.

Ono što još nije jasno je to da li su se članovi Pink Floyda okupili samo zbog zajedničke izjave. Posljednji album pod nazivom “Endless river” Pink Floyd je objavio 2014. godine nakon smrti klavijturiste Richarda Wrighta, ali na njemu nije učestvovao alfa i omega ove kultne grupe Roger Waters, koji je Floyde napustio 1985.

“Ženska brod za Gazu” je grupa žena iz cijelog svijeta koja je željela skrenuti pažnju na izraelsku blokadu Gaze. Ranije ove sedmice, izraelska mornarica presrela je brod sa aktivisticama. Trinaest aktivistica, uključujući i Mairead Maguire, laureat za Nobelovu nagradu iz Sjeverne Irske, bilo je na brodu kada ih je presrela izraelska mornarica.

Inače, Roger Waters je dugogodišnji zagovornik palestinskih prava.

N1

tačno.net
Autor 8.10.2016. u 07:52