Pjongjang optužio Washington za pokušaj ometanja korejskog dijaloga

tačno.net
Autor 15.1.2018. u 09:37

Pjongjang optužio Washington za pokušaj ometanja korejskog dijaloga

foto: EPA

Sjeverna Koreja optužila je Sjedinjene Države za pokušaj ometanja dijaloga sa Južnom Korejom, prenijela je novinska agencija Rodong sinmun.

Novinska agencija vladajuće partije u Sjevernoj Koreji prenosi da se Washington priprema rasporediti svoju stratešku vojnu imovinu na teritoriji Korejskog poluostrva.

“Sjedinjene Države uporno ponavljaju svoje obećanje da neće ukinuti sankcije dok Pjongjang ne odustane od svojih nuklearnih i balističkih programa. To poliva hladnu vodu na atmosferu pomirenja”, navodi se u izvještaju agencije.

Rodong sinmun upozorava da Sjeverna Koreja ima razne opcije koje bi mogle biti upotrijebljene protiv Washingtona kad za to dođe vrijeme, prenosi TASS.

Početkom ove godine viđeni su prvi znakovi odmrzavanja odnosa između Pjongjanga i Seula.

Sjeverna i Južna Koreja održale su 9. januara prve razgovore od decembra 2015. godine i saglasile se da Sjeverna Koreja pošalje svoju delegaciju, uključujući i zvaničnike, na Zimske olimpijske igre u južnokorejskom gradu Pjeongčang u februaru.

Seul i Washington su se saglasili oko zaustavljanja održavanja zajedničkih vojnih vježbi do završetka takmičenja u Pjeongčangu.

RSE

tačno.net
Autor 15.1.2018. u 09:37