Pjongjang: SAD da ukloni nuklearnu pretnju

tačno.net
Autor 20.12.2018. u 09:31

Pjongjang: SAD da ukloni nuklearnu pretnju

Severna Koreja saopštila je da nikad neće jednostrano sprovesti denuklearizaciju ako SAD prethodno ne ukloni svoju nuklearnu pretnju.

To saopštenje vladine agencije KCNA podgreva sumnje u spremnost severnokorejskog lidera Kim Džong Una da se odrekne nuklearnog arsenala koji on možda vidi kao glavnu garanciju svog opstanka na vlasti, navodi AP.

Severna Koreja je u saopštenju ponovila stari stav o denuklearizaciji i optužila Vašington da ne ispunjava ono što je dogovoreno na samitu Kima i predsednika SAD-a Donalda Trampa 12. juna u Singapuru.

“Korejsko poluostrvo uključuje teritoriju naše republike i ceo region (i Južnu Koreju), gde je SAD razmestio svoju invazivnu snagu, uključujući nuklearno oružje. Potpuna denuklearizacija Korejskog poluostrva znači uklanjanje svih izvora nuklearne pretnje, ne samo iz Severne i Južne Koreje, već i iz oblasti oko Korejskog poluostrva”, navodi se u saopštenju.

Saopštenje KCNA dolazi usred zastoja u nuklearnim pregovorima Vašingtona i Pjongjanga povodom redosleda poteza u procesu denuklearizacije i uklanjanja međunarodnih sankcija Severnoj Koreji.

RSE

tačno.net
Autor 20.12.2018. u 09:31