Pjongjang upozorava da sankcije SAD prete denuklearizaciji

tačno.net
Autor 17.12.2018. u 09:55

Pjongjang upozorava da sankcije SAD prete denuklearizaciji

Severna Koreja osudila je nove sankcije koje je SAD uveo protiv te zemlje, navodeći da bi time mogla “zauvek da se blokira” denuklearizacija Severnokorejskog poluostrva.

SAD je upravo uveo sankcije protiv trojice severnokorejskih lidera među kojima je jedan od najviših zvaničnika zemlje za koga je američka diplomatija navela da spada među “najgore na svetu” o pitanju ljudskih prava.

Ove mere, uglavnom simbolične pošto je Severna Koreja već podvrgnuta brojnim sankcijama, donete su u vreme kada su pregovori o nuklearnim pitanjima između Pjongjanga i Vašingtona u zastoju, navodi agencija AFP.

Predsednik SAD-a Donald Tramp stalno pominje novi sastanak s severnokorejskim vođom Kim Džong Unom početkom 2019. godine. Njihov istorijski samit održan je u Singapuru u junu.

U saopštenju koje je severnokorejska novinska agencija KCNA objavila u nedelju, Ministarstvo spoljnih poslova te zemlje pozdravilo je Trampove napore za poboljšanje bilateralnih odnosa ali je optužilo Stejt department da želi “po svaku cenu” da vrati te odnose na one kakvi su bili prošle godine obeležene razmenom vatre.”

RSE

tačno.net
Autor 17.12.2018. u 09:55