Planirano sedam tvornica: VW otvara pet novih tvornica u Kini još u 2013. godini

tačno.net
Autor 12.7.2013. u 18:24

Planirano sedam tvornica: VW otvara pet novih tvornica u Kini još u 2013. godini

Volkswagen u izgradnji svoje mreže tvornica u Kini daje jak tempo

By: (dpa-AFX)

Preveo: Ešref Zaimbegović

Od ukupno sedam novih tvornica koje Volkswagen gradi u Kini pet trebaju biti otvorene još ove godine. Više lokalne proizvodnje u azijskom Velikom carstvu je centralni ključ u cilju VW da do 2018. zamjeni Toyotu i General Motors na vrhu liste proizvođača automobila. Kina je najveće pojedinačno tržište automobila na svijetu i već danas daleko najvažniji prodajni region za koncern iz Wolfsburga, koji tamo ima prema sadašnjem stanju dvanaest proizvodnih mjesta.

Koncern aktuelno proizvodi u Kini oko 20 modela auta marke Volkswagen, Škoda i Audi. Osim toga uvozi se u Kinu još oko 50 modela. Do 2015. treba se lokalno proizvoditi 30 modela a uvoziti 60 modela. Da li će španska firma kćerka Seat lokalno proizvoditi VW još nije odlučio.

Sedam novih tvornica su podjeljene na četiri tvornice automobila u kojima sa trake izlaze kompletni automobili i tri takozvane tvornice komponenti koje pokrivaju proizvodnju određenih dijelova. Tvornice automobila u gradovima Foshan i Ürümqi trebaju, prema podacima koncerna, startovati još u ovom kvartalu – dakle najkasnije u septembru. Tvornica u Ningbo slijedi do kraja godine.

Četvrta tvornica automobila će se graditi u Changsha i prema strategiji razvoja tek 2015. ići u proizvodnju. Osim toga tvornice dijelova u Foshanu i Changchunu trebaju također biti otvorene ove godine, tvornica u Tianjinu slijedi slijedeće godine. Dok će se u prvima proizvoditi osovine i motori u Tianjinu će se raditi zupčanici i transmisije.

Investiranje na zapadu

    Komunističko vođstvo Kine dopušta stranim investitorima iz ključnih branši kao što je automobilska industrija da djeluju samo sa domaćim partnerima – u zajedničkim preduzećima (Joint Ventures). Time se treba spriječiti da inostrane marke same dominiraju tržištem.

    VW je izašao u susret želji kineske vlade da se jače angažuje na zapadu gdje je izgrađena nova tvornica u Ürümqi u dalekom sjeverozapadnom regionu Xinjiang. Ovaj region naseljen muslimanskom manjinom važi već odavno kao nemirno područje. Još u junu dešavali su se ovdje krvavi konflikti. Kineska vlada predbacuje ujgurskim grupama separatističke tendencije i terorizam. Ovaj turkmenski narod osjeća se kroz kinesku vladavinu, koja je za njih strana, potlačen politički, religiozno i gospodarski. VW želi Ujgure integrisati u kolektiv nove tvornice. Postoji jasna strategija da se manjine “zaposle kod nas odgovarajuće svome udjelu u stanovništvu”, kaže Volkswagenov direktor za Kinu Jochem Heizmann.

  Nakon preuzimanja moći 1949. godine komunisti su prisvojili bivši Istočni Turkmestan i kasnije ga napravili pod nazivom  Xinjiang autonomnim regionom narodne republike. Kineska vlada pokušava već od devedesetih godina sa strategijom “Go West” razvijati siromašnije i zaostalije oblasti na zapadu.

   Na početku je bilo teško pokrenuti strane investitore da investiraju na zapadu. Odkako međutim pojas dobrostanja na obali mora postaje sve više zasićen a tamo rastu i plate, traže proizvođači automobila i druga preduzeće na zapadu nova proizvodne lokacije i tržišta – posebno u takozvanim milionskim gradovima “ druge klase”. VW tvornice u Chengdu na jugozapadu i Changsha u srednjoj Kini su primjeri za to.

finanzen.net

tačno.net
Autor 12.7.2013. u 18:24