Po nalogu gradonačelnika ubijeni mladi aktivisti: Identificiran jedan meksički student

tačno.net
Autor 7.12.2014. u 10:54

Po nalogu gradonačelnika ubijeni mladi aktivisti: Identificiran jedan meksički student

Argentinski forenzičari identificirali su ostatke jednog od 43 meksička studenta nestala u rujnu na jugozapadu Meksika, prenijeli su u subotu navečer mediji pozivajući se na izvore u meksičkim vlastima.

Spaljeni ostaci žrtava pronađeni su prošlog mjeseca u masovnog grobnici na odlagalištu otpada u Coculi oko 14 kilometara od grada Iguale, mjesta stradanja studenata u pokrajini Guerrero 200 kilometara od Mexica.

Meksički državni odvjetnik Jesus Murillo Karam prošlog je mjeseca objavio da je mladiće otela policija po zapovijedi lokalnog gradonačelnika te da se vjeruje kako su predani pripadnicima bande koji su ih ubili, zapalili njihova tijela i potom ostatke bacili u rijeku.

Trojica pripadnika bande koji su kasnije uhićeni priznali su pogubljenje velikog broja osoba i spaljivanje tijela. Prema njihovu iskazu policajci su predali žrtve trojici muškaraca, članova bande Guerreros Unidos.

Žrtve su 20-ogodišnji studenti učiteljske škole u Ayotzinapi u jugozapadnoj državi Guerrero a 26. rujna autobusima i kombijima krenuli su u obližnje mjesto Igualu na prosvjed zbog financijskih teškoća u kojima se našla njihova škola. Od tada im se gubi svaki trag.

Učiteljska škola koju su pohađali nestali studenti stara je više od 80 godina i poznata kao ljevičarska utvrda, a studenti su poznati po aktivizmu.

Slučaj bez presedana izravnije nego ikad dosad on ukazuje na tijesnu vezu između državnih institucija i organiziranog kriminala i predstavlja veliki izazov za predsjednika Enriquea Penu Nieta.

U Meksiku je od 2007. u nasilju povezanom s organiziranim kriminalom i bandama ubijeno oko sto tisuća stanovnika.

U subotu navečer tisuće prosvjednika ogorčene nekažnjavanjem kriminala ponovno su izašle na ulice glavnog grada Meksika izvikujući “van s Penom” i “Oteti su živi, želimo ih natrag žive”.

index.hr

tačno.net
Autor 7.12.2014. u 10:54