Pobijedili su, ali nije gotovo: Pola milijuna Rumunja na ulicama tražilo ostavku vlade

hina
Autor/ica 6.2.2017. u 09:14

Pobijedili su, ali nije gotovo: Pola milijuna Rumunja na ulicama tražilo ostavku vlade

Rumunjska socijaldemokratska vlada premijera Sorina Grindeanua je u nedjelju, nakon masovnih prosvjeda koji su se ovog tjedna održavali diljem zemlje, povukla uredbu kojom su dekriminalizirane neke koruptivne radnje.

Povlačenje nije smirilo prosvjednike kojih je u Bukureštu ispred sjedišta vlade u nedjelju navečer bilo oko 250.000 i isto toliko u pedesetak drugih rumunjskih gradova.

Demonstranti koji su nosili rumunjske i europske zastave skandirali su “Ostavka” i “Lopovi”.

Premijer odbija dati ostavku – zasad

Grindeanu je u televizijskom intervjuu rekao da neće dati ostavku, jer ima “odgovornost prema ljudima koji su glasali” za njegovu stranku na izborima 11. prosinca.

Što se tiče ministra pravosuđa, Grindeanu bi navodno s njim trebao razgovarati i odlučiti hoće li on ostati na svojoj funkciji.

“Održat će se razgovori.. kako bi se došlo do odluke oko Florina Iordachea i o tome hoće li zadržati svoju funkciju”, rekao je vođa socijaldemokrata Liviu Dragnea na lokalnoj televiziji.

Vladajuća Socijaldemokratska stranka (PSD), koja je na vlasti od 4. siječnja, uredbu po kojoj bi korumpirani dužnosnici mogli završiti u zatvoru samo ako se radi o svotama od preko 200 tisuća leja (47.500 dolara) donijela je prije pet dana, a na snagu bi stupila krajem idućeg tjedna.

Kritičari kažu kako bi mjera bila najveći uzmak od reforma otkako je Rumunjska pristupila Europskoj uniji 2007., a uredba bi zaštitila stotine dužnosnika.

Najveći prosvjedi od pada komunizma

Propis je također trebao dopustiti kršiteljima zakona da u nekim slučajevima potpuno izbjegnu kaznu, primjerice kad se korupcija dogodi između članova iste obitelji, piše BBC.

Već su protiv uredbe svakodnevno prosvjedovale stotine tisuća Rumunja, a to su bili najveći prosvjedi u toj istočnoeuropskoj zemlji od pada komunizma i diktatora Nicolaea Ceausescua 1989. godine. Demonstracije su održane u više od 70 gradova diljem Rumunjske.

Devet zapadnih zemalja među kojima i Njemačka i Sjedinjene Države rekle su kako su duboko zabrinute da bi uredba mogla ugroziti partnerstvo Rumunjske u EU-u i NATO-u.

index.hr

hina
Autor/ica 6.2.2017. u 09:14