Pobjeda slobode: Članice Pussy Riot izlaze na slobodu prije Nove godine

tačno.net
Autor 20.12.2013. u 19:45

Pobjeda slobode: Članice Pussy Riot izlaze na slobodu prije Nove godine

Članice ruske punk grupe Pussy Riot Nadežda Tolokonikova i Marija Aljohina biće puštene na slobodu prije Nove godine, javlja agencija Beta.

One će biti puštene u skladu sa Zakonom o amnestiji koji je ove sedmice usvojen u Rusiji, saopštio je danas advokat Pjotr Zajkin.

Nadežda Tolokonikova, Marija Aljohina i Jekatarina Samucevič osuđene su 2012. na po dvije godine zatvora za huliganstvo, pošto su u Hramu Hrista Spasitelja u Moskvi izvele performans u znak protesta zbog kandidature Vladimira Putina za treći predsjednički mandat.

Nakon što su uložile žalbu, presuda Tolokonikovoj i Aljohinoj je potvrđena, a Jekatarina Samucevič osuđena je na uslovnu kaznu.

Tolokonikova i Aljohina imaju malu djecu, a Zakonom o amnestiji, koji je ruski parlament usvojio juče, predviđa se amnestija između ostalih, majki maloljetne djece i svih osuđenih za huliganstvo.

“Aljohina najverovatnije neće biti puštena ovog vikenda, već sljedeće sedmice”, rekao je njen advokat Zajkin i dodao da administracija priprema sve dokumente neophodne za njeno oslobađanje.

Tužilaštvo regiona Kransojarsk još zatvoru nije predalo neophodna dokumenta za oslobađanje Tolokonikove, javila je agencija Itar Tass.

Radiosarajevo.ba

Tagovi:
tačno.net
Autor 20.12.2013. u 19:45