Pobjednik na izborima Imran Khan: Ko je novi jaki čovjek u Pakistanu?

Hasnain Kazim
Autor 28.7.2018. u 00:05

Pobjednik na izborima Imran Khan: Ko je novi jaki čovjek u Pakistanu?

Foto: T. MUGHAL/EPA-EFE/REX/Shutterstock

Piše: Hasnain Kazim, Islamabad
Preveo i uredio: Ešref Zaimbegović

Imran Khan će biti novi premijer Pakistana. Njegove pristalice slave u cijeloj zemlji a u glavnom gradu Islamabadu na ulicama se cijelu noć čula muzika, auta su trubila ulicama a vatromet je osvjetljavao nebo. „Ovo je vrhunac mojih dugogodišnjih napora“, rekao je on te noći. „Dao sam sve najbolje za Pakistan sada je sve u božijim rukama.“

Khan, nekada zvijezda kriketa u zemlji, plejboj i bonvivan, uspio je poslije predizborne kampanje pune nasilja ostavariti ono što su mnogi smatrali nemogućim: 22 godine poslije ulaska u politiku srušio je decenijama dugu vladavinu dvije moćne političke dinastije Bhutto i Sharif.

Klan Sharif i njegova do sada vladajuća muslimanska liga PML – N već je najavio da neće priznati izbore jer je bilo manipulacija. Prema podacima izborne komisije Khanov pokret za pravdu (PTI) nije ostvario većinu u parlamenu i mora se osloniti na jednog koalicionog partnera ili nezavisne kandidate da bi formirao vladu.

Ko je čovjek koji će ubuduće vladati zemljom od 200 miliona stanovnika

Khan potiče iz jedne dobrostojeće porodice iz Lahorea. Studirao je politiku i ekonomiju u Pakistanu i u Oksfordu a sa 19 godina postao je profesionalni igrač kriketa. Kriket u Pakistanu ima poziciju kao fudbal u Njemačkoj. Postao je najbolji igrač koga je Pakistan ikada imao i vodio je ekipu svoje zemlje kao kapiten 1992. na prvom osvajanju svjetskog prvenstva – od tada važi kao narodni junak.

Zbog svoga raskalašnog parti i džetset života, svojih javno slavljenih posjeta noćnim klubovima u Londonu i zbog svojih ljubavnih afera Khan je u istoj mjeri bio obožavan i preziran.

Za jedne u konzervativnom islamskom Pakistanu on je predstavljao bezbožni život a za druge onu slobodu koju bi sami željeli. Znao je i susretao se sa svima: Lady Diana, Mick Jagger, Jerry Hall. Do danas ovaj 65 – godišnjak važi kao seks simbol.

Tradicionalna odjeća umjesto džinsa

Godinama se Khan zabavljao sa njemačkom TV zvijezdom Kristiane Backer, prije nego što će 1995. oženiti kćerku britansko – francuskog milijardera Jemimu Goldsmith sa kojom ima dva sina. Ona ga je napustila 2004. jer nije htjela da se preseli u Pakistan.

2015. bio je godinu dana oženjen jednom pakistanskom novinarkom a u februaru 2018. oženio je svoju sufijsku učiteljicu – a time prvi puta ženu koja ne nosi skupe kostime nego se u javnosti pojavljuje prekrivena velom.

To odgovara stvarnosti. Jer Khan se promjenio. Prije je nosio džins i kožne jakne. Sada nastupa u tradicionalnoj pakistanskoj nošnji. Za sve te godine on se vanjski promjenio – a izgleda i u svome razmišljanju.

Veliki politički donator

Pola godine nakon titule svjetskog prvaka završio je svoju sportsku karijeru i počeo da sakuplja priloge za izgradnju bolnice u njegovom rodnom mjestu Lahoreu. Ona do danas važi kao najmodernija klinika za rak u zemlji. Siromašni ljudi se tamo besplatno liječe. „Ja sam to uradio kao sjećanje na moju majku koja je umrla od raka“, kaže Khan.

Konačno 1996. osnovao je svoj Pakistanski pokret za pravednost – Pakistan Tehreek-e-Insaf (PTI). U zemlji u kojoj su odlučivali armija, Buttoovi i Sharifovi on je za to bio ismijan. Na izborima slijedeće godine nije osvoji jedan jedini mandat. 2002. dobio je 0,8% glasova.

Khan je 2008. bojkotovao izbore jer je smatrao da su protuustavni. On je godinama važio kao politički gubitnik, niko ga nije uzimao ozbiljno. Jedan tjednik ga je ismijavao kao “Im the Dim”, što bi trebalo značiti: “Glupi Imran“.

Borba protiv korupcije

Međutim Khan se kandidovao i dalje. 2013. ankete nisu bile loše, PTI je bila treća najjača snaga. „Ja sam se uvijek držao dva pravila“, redovito kaže Khan. “Prvo: Ti si izgubio tek onda ako se predaš. I drugo: Ako se ne predaš bićeš nepobjediv.”

Borba protiv korupcije bila je dio osnivačkog mitosa PTI. Khan nije htio sarađivati sa političarima stare vladajuće elite. Još 2013. odbio je jednu koaliciju – kazao je da radije ide u opoziciju nego da sarađuje sa „korumpiranim“. Ali i ovdje je došlo do zaokreta: Ovoga puta on bezuslovno želi vladati  a to neće moći bez koaliranja.

Sin armije

Već odavno on pokušava da pridobije političare iz drugih partija jer je naučio da se u Pakistanu bez veleposjednika, industrijalaca i vođe klanova ne može ništa ostvariti. Međutim njegova najveća podrška je moćna armija koja ga posmatra kao političkog sina koji zastupa njene interese.

Khan se pokazuje religioznim više nego ikada. On kaže da bi htio „islamsku državu blagostanja“. Još prije nekoliko dana branio je u predizbornoj kampanji zakon o blasfemiji koji predviđa smrtnu kaznu za vrijeđanje proroka Muhameda.

Skoro je odbio i izmjenu zakona po kojemu žena, koja je silovana, mora dovesti svjedoke za to – on koga su mnoge žene optuživale za seksualnu zloupotrebu. On to do danas niječe.

 „Terorista bez brade“

Je li Khan demokrata? Islamski reformator? Ili islamista? Mišljenja o tome se razilaze. Prije nekoliko godina Taliban ga je nominovao za svoga pregovarača na razgovorima sa vladom o miru. Khan je bio protiv rata u Afganistanu, on je bio protiv Amerikancima vođene invazije u Iraku sa dijelom ubjedljivim argumentima. Međutim stalno se zalagao i za radikalne islamiste i tražio da se sa njima vodi dijalog. Neke je čak učlanio u svoju partiju.

Nakadašnji vojni diktator Pervez Musharraf je zbog toga nazvao Khana „teroristom bez brade“. Njegovi kritičari ga već godinama nazivaju „Taliban Khan“. Mnogi liberali – pri čemu liberal u širokim dijelovima pakistanskog društva važi kao uvreda –  se boje da će Pakistan pod vladavinom Khana biti još više islamski, još konzervativniji, još neslobodniji.

Erdogan kao uzor

Sam Khan to odbija. U više intervjua izjavio je da se samo vratio svojim religioznim korjenima. Kao uzor ponekad bi u internim partijskim razgovorima imenovao turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana. On je svoju zemlju ojačao ekonomski i politički i istovremeno je ponovo približio islamu.

Khan vidi još jednu paralelu koji sa analogno “novoj Turskoj” Erdogana zalaže za “novi Pakistan”: Erdogan je vojsku vratio u kasarne. Kahn, od kritičara označen kao “marioneta generala”, koji su ga podržavali i učinili jakim, ne bi trebao predstavljati razlog za bojazan. Međutim on može to isto bilo kada učiniti.

spiegel.de

Hasnain Kazim
Autor 28.7.2018. u 00:05