Počeli izbori u Izraelu, drugi ove godine

tačno.net
Autor 17.9.2019. u 08:17

Počeli izbori u Izraelu, drugi ove godine

Foto: EPA-EFE

Izraelski građani danas, po drugi put ove godine, izlaze na izbore za koje mnogi misle kako su referendum o premijeru Benjaminu Netanyahuu, izvještava reporter Al Jazeere Arwa Ibrahim.

Očekuje se kako će približno 68 posto od 5,88 miliona osoba s pravom glasa u Izraelu i nelegalnim naseljima na okupiranoj Zapadnoj obali i Istočnom Jerusalemu učestvovati u izborima na kojima se bira stranka koja će voditi 22. saziv Knesseta (parlamenta).

Glasačka mjesta su otvorena u 7:00 sati po lokalnom vremenu i zatvorit će se u 22:00, a ima ih 11.163. Na listama je 31 stranka koja se bori za 120 parlamentarnih mjesta.

Ovo je prvi put u historiji Izraela da se iste godine dva puta održavaju izbori, a to je jer Netanyahu nije uspio oformiti vladu nakon izbora 9. aprila.

Prema anketama, najveća se borba očekuje između Netanyahua, koji je lider desničarske stranke Likud i premijer sa najdužim stažom u historiji Izraela, te bivšeg šefa vojske Benjamina „Bennyja“ Gantza iz stranke centra Plavo i Bijelo. Aktuelnom šefu Vlade prijeti i optužba za krivične optužbe u tri slučaja korupcije.

„Postoji mnogo pitanja o političkoj budućnosti Netanyahua. Ako izgubi, njegova budućnost će biti dodatno nesigurna“, za Al Jazeeru pred izbore govori izraelski politički analitičar Mayer Cohen.

Tijesna utrka

Analitičari smatraju kako će rezultat malo biti drugačiji od onoga u aprilu kada je Netanyahuov Likud osvojio 36, a Gantzova stranka 35 mjesta u Knessetu.

Posljednje ankete u izraelskim medijima navode kako će to biti 32:31 u korist Likuda.

Da bi osvojio peti mandat, Netanyahuu treba podrška desničarskih stranaka i frakcija na koje se ranije oslanjao kako bi imao većinu od 61 glasa u Parlamentu. Isti cilj, ali među ljevičarima i centrom ima i Gantz.

No, iako će Netanyahu vjerovatno osvojiti najviše glasova, ne očekuje se da će imati dovoljno da oformi desničarsku vladu.

„Ni Netanyahu ni Gantz neće moći sami napraviti vladu, pa će jedini izlaz biti vlada jedinstva koja će sadržavati obje stranke“, kaže Cohen za Al Jazeeru.

Odluka na Palestincima

Približno 4,8 miliona Palestinaca živi pod vojnom okupacijom Izraela u Istočnom Jerusalemu, okupiranoj Zapadnoj obali i u Pojasu Gaze i oni nemaju pravo glasa.

No, palestinski državljani Izraela, koji čine približno petinu biračkog tijela (950.000 glasača) mogli bi presuditi na izborima ako izađu na birališta u velikom broju, navode analitičari.

„Pošto je Zajednička arapska lista ponovo ujedinjena, palestinski građani Izraela mogu okrenuti izbore na ovu ili onu stranu“, navodi analitičarka Diana Buttu iz Haife.

Tradicionalno, palestinski građani Izraela glasaju kao jedinstveni blok za Zajedničku arapsku listu – izbornu koaliciju arapskih stranaka – koja se podijelila u dvije grupe prije izbora u aprilu, ali se ujedinila ponovo pred ove izbore.

Brojanje glasova počinje po zatvaranji birališta u 22 sata, a tokom noći se očekuju izlazne ankete i rezultati.

Predsjednik Izraela Reuven Rivlin će potom odlučiti kome daje mandat da oformi novu vladu na osnovu preporuka Knesseta.

AJB

Tagovi:
tačno.net
Autor 17.9.2019. u 08:17