Počeli pregovori SAD-a i Turske o izručenju Gulena

tačno.net
Autor 24.8.2016. u 08:58

Počeli pregovori SAD-a i Turske o izručenju Gulena

Predstavnici Ministarstva pravde i Ministarstva spoljnih poslova Sjedinjenih Američkih Država počeli su u Ankari razgovore sa turskim kolegama o zahtjevu za izručenje muslimanskog sveštenika Fethullaha Gulena, javila je danas Al Jazeera.

Turske vlasti su saopštile da će tokom dvodnevnih pregovora iznijeti veliki broj dokaza o umiješanosti Gulena za pokušaj nedavnog vojnog udara.

Američka delegacija će provjeriti navode turskih vlasti da iza pokušaja tog udara stoji Gulen, a dolazak Amerikanaca u Ankaru je značajan, navodi se u tekstu, jer se, između ostalog, očekuje i posjeta potpredsjednika SAD Joe Bidena za nekoliko dana turskoj prijestonici.

Predviđen je susret i sa pripadnicima vojske koji su optuženi za učešće u vojnom udaru.

Turska je ranije zatražila izručenje Gulena, nakon čega je američko Ministarstvo pravde turskom Ministarstvu pravde poslalo pismo u kojem je predloženo slanje delegacije iz SAD-a u Tursku ili slanje turske delegacije u SAD, kako bi otpočeli razgovori o tom pitanju.

Ministarstvo pravde Turske je predložilo da prvo u Ankaru dođe delegacija iz SAD-a, a da potom i delegacija iz Turske otputuje u SAD, javila je Anadolija.

Gulen godinama živi u Pensilvaniji i američke vlasti žele da provjere optužbe na njegov račun.

Turska i SAD imaju sporazum o ekstradiciji, a Washington tvrdi da je neophodan dokaz da je Gulen direktno umiješan u pokušaj vojnog udara 15. jula, kada je pokušan i atentat na predsjednika Recepa Tayyipa Erdoğan, koji je u tom trenutku bio na odmoru.

– Turski predstavnici će američkoj delegaciji predati dokumentaciju o tome, ali pitanje je hoće li ona biti uvjerljiva i postoji li dovoljno snažna politička volja za to – navodi Al Jazeera.

tačno.net
Autor 24.8.2016. u 08:58