Počelo kliničko ispitivanje četiri lijeka za korona virus i u Evropi

AJB
Autor 23.3.2020. u 09:50

Počelo kliničko ispitivanje četiri lijeka za korona virus i u Evropi

Foto: EPA

U najmanje sedam evropskih zemalja počelo je kliničko ispitivanje tokom kojeg će se ispitati četiri eksperimentalna lijeka za korona virus na ukupno 3.200 pacijenata, saopćilo je u francusko ministarstvo zdravstva.

Četiri lijeka koja će biti ispitana na velikom broju pacijenata su remdesivir, lopinavir u kombinaciji s ritonavirom, a potom se može kombinirati s beta interferonom i hidroksiklorokinom, prenosi Hina saopćenje INSERM-a, krovne organizacije za medicinska istraživanja u Francuskoj.

Remdesivir je eksperimentalni antivirusni lijek koji je prethodno testiran za liječenje ebole. Razvila ga je velika biotehnološka kompanija Gilead Sciences, a na njemu radi od 2009. godine.

Klorokin je široko propisivan lijek protiv malarije koji je nakon Drugoga svjetskog rata odobrila američka Uprava za hranu i lijekove (FDA).

Lopinavir u kombinaciji s ritonavirom dobro djeluje u kontroli infekcije virusom humane imunodeficijencije (HIV) i mogao bi biti djelotvoran u liječenju korona virusa.

Međunarodna ispitivanja

“Liječenjem će biti obuhvaćeno 3.200 pacijenata u Belgiji, Holandiji, Luksemburgu, Velikoj Britaniji, Njemačkoj i Španiji, a možda i u drugim zemljama, te najmanje 800 osoba u Francuskoj koji su hospitalizirani zbog infekcije Covidom-19”, dodaje francuski institut za medicinska istraživanja.

Otkako se u Kini pojavio novi korona virus, Didier Raoult, direktor IHU Mediterranee Infectiona u Marseilleu, zagovara primjenu klorokina u liječenju bolesti. Podstaknuo je sumnju kod mnogih drugih ljekara koji misle da ispitivanje koje je proveo na 24 pacijenta ne odgovara svim potrebnim kriterijima.

Drugo međunarodno ispitivanje bit će provedeno pod pokroviteljstvom Međunarodne zdravstvene organizacije (WHO) pod nazivom “Solidarnost”, navodi INSERM.

AJB

AJB
Autor 23.3.2020. u 09:50