Počeo sastanak Arapske lige

tačno.net
Autor 1.9.2013. u 16:48

Počeo sastanak Arapske lige

Na sastanku će se osim o pitanju Sirije raspravljati i o pitanju mirovnih pregovora između Palestine i Izraela

Danas je u glavnom gradu Egipta Kairu počeo sastanak Arapske lige na kojem će zemlje članice ove organizacije raspravljati o krizi u Siriji, javlja dopisnik agencije Anadolija.

Stalni predstavnici Arapske lige su započeli sastanak koji je uvertira za sastanak koji će večeras biti održan na nivou ministara vanjskih poslova zemalja članica Arapske lige. Na sastanku će se, osim o pitanju Sirije, raspravljati i pitanje mirovnih pregovora između Palestine i Izraela.

S druge strane, generalni sekretar Arapske lige Nabil al-Arabi ranije je osudio napad sirijske vojske hemijskim oružjem blizu Damaska, koji je ostavio više od hiljadu mrtvih, nazvavši ga ‘nečuvenim zločinom’.

Također, tim istražitelja Ujedinjenih naroda koji je bio u Siriji kako bi istražili tvrdnje o postojanju i upotrebi hemijskog oružja, podnijet će izvještaj generalnom sekretaru UN-a Ban Ki-moonu.

Glasnogovornik Martin Nesirky će održati konferenciju za medije u nedjelju, a nakon telefonskog razgovora između Ki-moona i dr. Ake Sellstrom koji predvodi UN-ov tim u Siriji.

Nakon što su dugo čekali na odobrenje sirijskih zvaničnika, UN-ov tim je tokom četiri dana pregledao područje na kojem je izvršen napad hemijskim oružjem u kojem je stradalo 1.429 osoba. Članovi tima su napustili zemlju u subotu i nalaze se u Haagu, Nizozemska, gdje će svoje nalaze poslati u laboratorije širom Europe na dalje analize.

Organizacija za zabranu hemijskog oružja, a kojoj je sjedište u Haagu, tvrdi da bi ispitivanje dokaza moglo trajati i do tri sedmice.

Anadolija

tačno.net
Autor 1.9.2013. u 16:48