Početak bune u Italiji? I interventni policajci podržali

tačno.net
Autor 14.12.2013. u 16:14

Početak bune u Italiji? I interventni policajci podržali

NA TALIJANSKE su ulice ovih dana izašli brojni prosvjednici frustrirani tradicionalnom politikom. Došlo je dotle da ministri upozoravaju parlament da je zemlja u “spirali pobune”.

Blokirali su ulice i vlakove, okupirali trgove, sukobili se s policijom i zatvorili trgovine. Od Torina do Milana na sjeveru do Puglie i Sicilije na jugu, Italiju je ovoga tjedna zahvatio niz prosvjeda koji su okupili razjedinjene građane u bijesnom nastupu opozicije protiv mjera štednje i vlasti.

Prešutno je uz njih stao i dio interventne policije koja je iz potpore skinula kacige tijekom osiguravanja prosvjeda.

“Političari su nas doveli na rub gladi, uništili identitet zemlje i budućnost čitavih generacija”, pisalo je na jednom od prosvjednih natpisa udruge Odbor 9. prosinca, krovne organizacije koja potiče Talijane na ustanak protiv eura, Bruxellesa, globalizacije te, prije svega, vlade Enrica Lette.

Pokret je dobio ime Forconi (vile), inspirirano pokretima sicilijanskih poljoprivrednika 2011. i 2012. godine. Počeo je okupljanjem vozača kamiona, poljoprivrednika, vlasnika manjih poduzeća, studenata te nezaposlenih, a ubrzo se proširio priključenjem ostalih nezadovoljnih građana koji krive političku klasu za najdužu recesiju u Italiji nakon Drugog svjetskog rata.

Nasilno u Torinu, inicijatori prosvjeda se ogradili od nasilja

Ubrzo su im se priključile i antiglobalističke skupine, članovi Pokreta za nezavisan Veneto te navijači suprotstavljenih nogometnih klubova Juventus i Torino. Najbjesniji prosvjednici bili su u Torinu gdje je policija upotrijebila suzavac kako bi ih rastjerala. Blokirali su prometnice i najveću talijansku agenciju za prikupljanje poreza. Krenuli su zatvoriti francusko-talijansku granicu, ali ih je policija u tome spriječila.

U četvrtak je talijanska vlada izrazila zabrinutost zbog prosvjeda širom zemlje. Ministar unutarnjih poslova Angelino Alfano upozorio je na mogućnost “zaranjanja u pobunu”. “Postoji nasilna komponenta pokreta kojom se prekršio zakon. Razumijemo socijalne poteškoće, ali istovremeno nećemo oklijevati u obrani slobode i sigurnosti građana”; rekao je parlamentu.

Jedan od vođa prosvjednika na Siciliji Mariano Ferro za nasilje je optužio desničarske radikale. “Mi smo pokret farmera i vozača kamiona koji godinama pozivaju vladu da intervenira protiv socijalnih teškoća koje je uzrokovala recesija. Nažalost, naš se pokret povezuje s huliganima i subverzivnim skupinama. Nemamo ništa s njima i odlučno se ograđujemo od nasilja koje se dogodilo u drugim dijelovima zemlje”, rekao je

Prosvjednici su najavili nova okupljanja, a nezadovoljstvo raste. Ostaje vidjeti hoće li im vlada izaći u susret ili će se temperamentni prosvjedi dodatno zaoštriti.

index.hr

tačno.net
Autor 14.12.2013. u 16:14