Dan-V: Masovna vakcinacija građana Evropske unije

AJB
Autor 27.12.2020. u 09:40

Dan-V: Masovna vakcinacija građana Evropske unije

Foto: AFP

Ursula von der Leyen je naglasila da je Evropska unija nabavila dovoljno vakcina za 450 miliona svojih građana.

Predsjednica Evropske komisije, Ursula von der Leyen, obratila se video porukom građanima Evrope povodom početka isporuke prvih vakcina protiv COVID-a 19 u EU 27.

“Danas je dan isporuke, a sutra počinjemo vakcinaciju širom Evropske unije”, poručila je Von der Leyen u subotu.

Ursula von der Leyen je naglasila da je Evropska unija nabavila dovoljno vakcina za 450 miliona svojih građana, a da su one stavljene na raspolaganje istovremeno svim EU članicama.

Na dan koji su čelnici Evropske unije ovaj put po vakcini nazvali “Dan-V”  blok službeno počinje masovnu vakcinaciju najranjivijih ljudi.

Emotivni trenutak

Evropski dani vakcinacije, od 27. do 29. decembra, prema njenim riječima, bit će emotivni trenutak jedinstva i evropskog uspjeha.

“Vakcinacija će nam pomoći da se postepeno vratimo normalnom životu. Kada dovoljno ljudi bude vakcinirano moći ćemo ponovo da putujemo, da se sastajemo sa prijateljima i porodicom i imamo normalne praznike”, kazala je Von der Leyen.

Ona upozorava da do tada svi moraju ostati oprezni kako bi zaštitili sebe i druge od virusa.

“Hajde da svi zajedno ostanemo sigurni i 2021. godinu učinimo godinom evropskog oporavka i nade”, poručila je Von der Leyen.

Vakcinacija počinje i u Hrvatskoj

Nakon što je jučer u Hrvatski zavod za javno zdravstvo stiglo prvih 9.750 doza vakcina protiv COVID-a 19, tvrtke Pfizer-BioNTech, 27., 28. i 29. decembra počinje distribucija prvih doza vakcina i vakcinisanje građana u svim županijama, saopćeno je iz hrvatske Vlade, prenosi Hina.

U tim će se danima u svim državama članicama Evropske unije odvijati ,,Evropski dani vakcinisanja”, kojima je cilj podizanje svijesti o važnosti vakcina kao najsigurnijem načinu da se okonča pandemija korona virusa.

Vakcina će biti besplatna za sve, a građani će se moći vakcinisati na dobrovoljnoj osnovi, ističu iz Vlade RH.

balkans.aljazeera.net

AJB
Autor 27.12.2020. u 09:40

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija