Podemos: Španija i Grčka nemaju isto ekonomsko stanje

tačno.net
Autor 14.2.2015. u 10:07

Podemos: Španija i Grčka nemaju isto ekonomsko stanje

Položaj Grčke i Španije nije uporediv, te eventualni evropski sporazum o grčkom dugu ne bi trebalo da utiče na poslaničke izbore u Španiji, podvukao je u petak vođa španske antiliberalne stranke Podemos, saveznice grčke stranke Siriza, koji želi pobjedu na tim izborima.

“Mi nismo doprinijeli pobjedi Sirize na izborima i ona neće uticati na našu pobjedu ili poraz”, rekao je Pablo Iglesias, sada evroposlanik.

Taj 36-godišnjak sa dugačkim konjskim repom, profesor političkih nauka, čija je stranka druga po popularnosti u Španiji, rekao je da su Grčka i Španija “dvije veoma različite zemlje”.

Iglesias je, kao i lider Sirize Aleksis Cipras, na čelu pokreta koji osuđuje stroge mjere štednje koje su bile uslov finansijske pomoć Grčkoj takozvane “trojke” (Evropska komisija, Međunarodni monetarni fond – MMF, i Evropska centralna banka).

Poslije pobjede Sirize, Cipras želi da Grčka ponovo pregovara o javnom dugu Grčke, ali ne uspijeva da dobije tehnička poboljšanja aranžmana, iznevjeravajući nade pristalica Podemosa koje se nadaju da bi ta stranka mogla uticati na evropsku politiku.

RSE

tačno.net
Autor 14.2.2015. u 10:07