Pogoršani odnosi između SAD-a i Izraela zbog Netanyahuovih izjava

tačno.net
Autor 26.2.2015. u 10:32

Pogoršani odnosi između SAD-a i Izraela zbog Netanyahuovih izjava

Kriza u odnosu Sjedinjenih Američkih Država i premijera Izraela Benjamina Netanyahua je produbljena nakon što je izraelski lider optužio Ameriku i druge da nisu učinili dovoljno kako bi zaustavili Iran u nuklearnom naoružavanju.

Republički lideri pozvali su Netanyahua da se obrati Kongresu SAD-a sljedeće sedmice, što je naljutilo demokrate. Glasnogovornik Bijele kuće upozorio je da se odnos SAD-Izrael ne smije svesti na problem političkih stranaka. Američka savjetnica za nacionalnu sigurnost Susan Rice kazala je da je Netanyahova posjeta destruktivna za odnos dviju zemalja.

Kao odgovor na sve to izraelski lider je kazao da SAD i druge zemlje prihvataju da Iran postepeno u narednim godinama razvije mogućnost da proizvede materijal za masovno nuklearno naoružanje, prenosi BBC.

“Poštujem Bijelu kuću i predsjednika SAD-a, ali kada je riječ o tako osjetljivoj stvari koja može utjecati na to da li ćemo ili nećemo preživjeti, moram učiniti sve da spriječim tako veliku prijetnju Izraelu”, rekao je tokom obraćanja javnosti u Izraelu.

Američki sekretar John Kerry kazao je da “Netanyahove optužbe nisu tačne”. Rekao je kako je prerano da se kritikuju nuklearni pregovori s Teheranom.

“Predsjednik je bio jasan, naš stav je da Iran neće dobiti nuklearno oružje”, rekao je Kerry.

Administrativni službenici SAD-a oštro su reagirali na informaciju da će se izraelski premijer obratiti Kongresu. Veliki broj demokrata traži način kako da izbjegne prisustvo tom govoru.

Netanyahu bi trebao govoriti o nuklearnom naoružanju, ali i militantima. Trenutne tenzije počele su još prije deset godina, kada se saznalo za nuklearni program Irana. U 2005. godini Vijeće sigurnosti UN-a je uvelo niz sankcija i rezolucija u kojima se od Irana zahtijeva prekidanje obogaćivanja urana.

Svjetske sile pregovaraju s Iranom o nuklearnom programu i žele da se dogovor postigne u martu ove godine. No, Netanyahu se protivi dogovoru koji bi dao mogućnost Teheranu da zadrži buduću sposobnost da izgradi nuklearno oružje.

Izraelski lider odbio je poziv da se sretne s demokratima iz Senata privatno, kazavši kako je to narušavanje protokola. Nekoliko demokrata, među kojima je i potpredsjednik Joe Biden, kazalo je da neće prisustvovati govoru.

Barack Obama ne planira susret s Netanyahuom sljedeće sedmice zbog prakse predsjednika da se ne susreću s liderima pred izbore, a koji očekuju Izrael sredinom marta.

klix.ba

tačno.net
Autor 26.2.2015. u 10:32