Pokolj u Japanu: 19 mrtvih i 25 ranjenih u napadu na kliniku

tačno.net
Autor 26.7.2016. u 09:22

Pokolj u Japanu: 19 mrtvih i 25 ranjenih u napadu na kliniku

Ukupno 19 štićenika u centru za osobe sa mentalnim poteškoćama stradalo je u Sagamihara, zapadno od Tokija u Japanu nakon što je u noći sa ponedjeljka na utorak po našem vremenu muškarac naoružan nožem i drugim oštrim predmetima ušao i napravio pokolj.

On se po pisanju lokalnih agencija potom sam odvezao do policijske stanice i predao se nadležnima, predstavivši se kao bivši uposlenik centra.

Kako piše lokalna novinska agencija Kyodo, on je policiji kazao da “ljudi sa invaliditetom trebaju da nestanu”, prenosi BBC.

Isti izvor navodi da je riječ o Satoshiju Uematsuu, dvadesetšestogodišnjaku iz Sagamihare, područja koje se nalazi 50 kilometara zapadno od Tokija.

Lokalni mediji prenose da je Uematsu razbio prozor kako bi ušao u krug, a sa sobom je nosio nož i još nekoliko oštrih predmeta.

Sve žrtve bile su stare između 19 i 70 godina. Ubio je njih 19, a ranio 25, od toga 20 teško, navodi se u izvještaju Sagamihara City Vatrogasne službe.

Među stradalima ima i žena i muškaraca.

Lokalna policija je u izvještaju navela da je on još u februarau ove godine napisao pismo političarima, u kojem je zaprijetio da će ubiti stotine osoba sa mentalnim poteškoćama i invaliditetom. Zbog prijetnji je zadržan u pritvoru dvije sedmice.

BBC prenosi, citirajući lokalne medije da se sam odvezao do Tskui policijske stanice, gdje se predao, a u njegovom automobilu pronađena je torba puna noževa, i jasno vidljivi tragovi krvi.

Inače, ova klinika za osobe sa invaliditetom i mentalnim poteškoćama ima 160 rezidenata, koji žive u odvojenim paviljonima za muškarce i žene – a u vrijeme napada, osmero zaposlenih se u trenutku napada nalazilo u zgradi.

Zvaničnici su opovrgnuli bilo kakve navode o terorizmu, ističući da su ovakvi napadi na teritoriji japana izuzetno rijetki, pogotovo zbog striktne kontrole naoružanja.

Posljednji sličan napad desio se 2008. godine, kada je se muškarac zabio kamionom u šoping centar Akihabara, u Tokiju, nakon čega je počeo nožem napadati nasumično. Taj napad desio se na isti datum kao i onaj 2001. godine, kada je muškarac sa historijom mentalne bolesti izbo osmero djece u osnovnoj školi u Osaki.

n1.ba

tačno.net
Autor 26.7.2016. u 09:22