Pola miliona Filipinaca strahuje za živote pred naletom tajfuna

tačno.net
Autor 6.12.2014. u 10:41

Pola miliona Filipinaca strahuje za živote pred naletom tajfuna

Oko pola miliona Filipinaca bilo je prisiljeno da napusti svoja sela i domove na obali dok se jaka oluja približava arhipelagu.

Tajfun Hagupit, koji je u petak navečer blago oslabio, trebao bi stići na kopno u subotu navečer. Na kursu je prema provincijama Zapadni i Istočni Samar i gradu Taclobanu, gdje je prošle godine tajfun Haiyan usmrtio stotine osoba.

Nakon što je blago oslabio tajfun nailazi brzinom od 195 km/h, javlja BBC.

Stotine putnika ostale su na aerodromima nakon što su kompanije Philippine Airlines i Cebu Pacific otkazale više od 150 letova prema centralnom i južnom dijelu zemlje, a zabranjena je i plovidba morem.

Ljudi se masovno prebacuju na uzvišenja i u čvršće građevine poput crkvi, škola i stadiona. Niko nije siguran kakav će utjecaj novi tajfun imati jer oni brzo mijenjaju smjer i jačinu.

Filipinski predsjednik Benigno Aquino naredio je da se u pogođena područja pošalju zalihe hrane, a vojska i policija da budu u pripravnosti kako bi se što prije uhvatili u koštac sa posljedicama udara.

S obzirom na prečnik tajfuna Hagupit od 600 km više od 50 miliona ljudi, što je polovina populacije Filipina, nalazi se u području mogućeg udara.

klix.ba

tačno.net
Autor 6.12.2014. u 10:41