Policija ispitivala Netanyahua zbog korupcije

tačno.net
Autor 20.11.2017. u 10:34

Policija ispitivala Netanyahua zbog korupcije

foto: EPA

Izraelski premijer je osumnjičen da je umiješan u podmićivanje, prevaru i pronevjeru.

Izraelska policija ispitivala je više od četiri sata izraelskog premijera Benjamina Netanyahua zbog nekoliko korupcijskih skandala u koje su umiješan on i njegovi saradnici.

Glasnogovornik policije potvrdio je da je policija u ranim jutarnjim satima u nedjelju došla u rezidenciju Netanyahua, prenosi AP.

Prva istraga vezana direktno za Netanyahua, odnosi se na to da je on nepropisno prihvaćao raskošne poklone bogatih pristalica, uključujući i australijskog milijardera Jamesa Packera i holivudskog producenta Arnona Milchana, dok se druga istraga odnosi na njegov navodni pokušaj sporazuma sa izdavačem Arnonom Mozesom iz medijske grupe Yediot Ahronot kako bi promovirao zakonodavstvo koje bi oslabilo njegovog glavnog konkurenta.

Negirao optužbe

Netanyahu je ispitivan povodom ovih slučajeva, a policija je navela da ga sumnjiči da je umiješan u podmićivanje, prevaru i pronevjeru.

Jedan od njegovih najbližih saradnika postao je glavni svjedok protiv njega.

Netanyahu je negirao sve optužbe.

Kako se navodi, ovo je već šesti put da izraelskog premijera ispituju u vezi sa dva skandala koja još nisu ugrozila njegovu vladavinu, ali su smanjila njegov rejting u javnosti.

balkans.aljazeera.net

tačno.net
Autor 20.11.2017. u 10:34