Policija rasteruje demonstrante u Kijevu

tačno.net
Autor 11.12.2013. u 08:17

Policija rasteruje demonstrante u Kijevu

Specijalna policija u utorak uveče je zauzela Trg nezavisnosti u Kijevu, na kome su demonstranti bili okupljeni duže od nedelju dana. Kako prenose agencije, više hiljada policajaca je demonstrante potisnulo sa trga, koji su, za to vreme, uzvikivali “Sramota” i “Izdržaćemo” i pevali nacionalnu himnu.

Policija je srušila barikade oko kampa, a zatim i šatore koje su demonstranti postavili. Prema izveštajima, više ljudi je povređeno. Juriš na demonstrante usledio je uprkos poseti dvoje visokih zapadnih zvaničnika – pomoćnice američkog državnog sekretara Viktorije Nuland i visoke predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton, koje u Kijevu pokušavaju da razreše krizu nastalu između opozicije i predsednika Viktora Janukoviča. Eštonova, iako je posle susreta sa Janukovičem taj sastanak opisala kao konstruktivan, nakon policijske akcije je na svojoj Facebook stranici napisala da sa tugom gleda kako u centru Kijeva policija koristi silu protiv mirnih demonstranata.

Janukovič je međutim, u obraćanju u utorak uveče, optužio proevropsku opoziciju da predstavlja pretnju po nacionalnu bezbednost. On je, takođe, naveo da će Ukrajina nastaviti da traži bliže veze sa EU, ali da istovremeno mora da, kako je rekao, „povrati svoje normalne trgovinske veze sa Rusijom“

Snažno se protivim slabljenju veza sa EU u korist veza sa Rusijom i obrnuto. Moramo da pronađemo način da se ponovo ujedinimo. Mislim da će Evropa spavati u toplom ako Ukrajina ima dobre odnose sa Rusijom, ako ne bude konflikata poput onog kada nam je isključen gas. To je neprihvativo i mi moramo da štitimo svoje interese“, rekao je Janukovič, a ukrajinska opozicija je najavila da će na ulice Kijeva u sredu izaći, kako su naveli, “milioni” protivnika predsednika Janukoviča. Istovremeno, nastavljaju da stižu osude akcije policije.

Državni sekretar SAD Džon Keri, saopštio je da je zgrožen. „takav odgovor vlasti je neprihvativ i ne ide u korist demokratiji“, dodao je Keri. Ministar spoljnih poslova Švedske Karl Bilt na Tviteru je napisao da sa velikom zabrinutošću prati dešavanja u Kijevu. „Represija nije put napred za Ukrajinu – reforme bi bile“, dodao je Bilt.

slobodnaevropa.org

tačno.net
Autor 11.12.2013. u 08:17

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija