Policija u Hong Kongu ispalila suzavac na demonstrante

RSE
Autor 24.5.2020. u 09:54

Policija u Hong Kongu ispalila suzavac na demonstrante

Foto: Tyrone Siu/Reuters

Policija u Hong Kongu ispalila je suzavac i biber sprej kako bi rasterala demonstrante u popularnoj trgovinskoj četvrti Kozvej Bej koji su izašli na protest protiv kineskog predloga zakona o nacionalnoj bezbednosti, prenosi Rojters.

To je bio najveći protest od kada je počela pandemija korona virusa, a demonstranti su uzvikivali “Stanite uz Hong Kong” i “Revolucija našeg vremena”.

Protest u nedelju je bio prvi otkako je Peking 21. maja predložio zakon o nacionalnoj bezbednosti, kojim bi se zabranila secesionistička i subverzivna aktivnost, kao i strano mešanje i terorizam u Hong Kongu.

Kritičari kineskog predloga zakona ocenjuju da je on protivan okviru “jedna zemlja dva sistema” kojim se Hong Kongu obećavaju veće slobode nego u kopnenom delu zemlje.

Policija je zaustavila učesnike protesta uz upozorenja da krše zabranu okupljanja više od osam ljudi, koja je uvedena zbog pandemije korona virusa. Ispalili su suzavac i sprej za biber kako bi rasterali demonstrante usled haotičnih scena koje su podsećale na ponekad nasilne antivladine proteste od prošle godine. Neki su demonstranti pokušali da postave blokade na putu.

Kina je odbacila žalbe drugih zemalja na predloženi zakon kao “uplitanje”, navodeći da su predloženi zakoni neophodni i da neće naštetiti autonomiji Hong Konga ili stranim investitorima.

U subotu, 23. maja je skoro 200 političkih ličnosti iz celog sveta saopštilo da su predloženi zakoni “sveobuhvatni napad na autonomiju grada, vladavinu zakona i temeljne slobode”.

Prošlogodišnji antivladini protesti uveli su Hong Kong u njegovu najveću političku krizu poslednjih decenija i postavili najteži narodni izazov pred kinkeskog predsednika Si Đinpinga od njegovog dolaska na vlast 2012. godine.

RSE

RSE
Autor 24.5.2020. u 09:54

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija