Policija upozorila na ‘nestabilne i odlučne’ demonstrante u Otavi

RSE
Autor 9.2.2022. u 09:16

Policija upozorila na ‘nestabilne i odlučne’ demonstrante u Otavi

Photograph: Patrick Doyle/Reuters

Policija u Otavi upozorila je da su “nestabilni” i “odlučni” demonstranti i dalje u kanadskoj prijestolnici nakon skoro dvosedmičnog protesta koji predvode kamiondžije protiv mjera uvedenih zbog pandemije COVID-a 19.

U Otavi je uvedeno vanredno stanje jer je policija pokušala obuzdati haos.

Oko četvrtine vozila na takozvanom Konvoju slobode su ona s djecom koja bi mogla biti ugrožena na demonstracijama, saopštile su vlasti 8. februara.

U vezi sa protestima pokrenuto je skoro 80 krivičnih istraga.

Do sada je uhapšeno oko 20 ljudi.

Iako veći dio protesta protiče mirno, policija je zabrinuta zbog oštre retorike grupe desničara. Pored antirasnog i homofobičnog govora, istaknuti su nacistički simboli, a demonstranti su i plesali na grobu Neznanog vojnika kod Nacionalnog ratnog spomenika.

Iako je policija zatražila od demonstranata da se raziđu, oni su ipak ostali.

Jedan policajac je navodno napadnut dok je pokušavao da zaplijeni gorivo iz jednog kamiona.

“Naša poruka demonstrantima ostaje ista – nemojte dolaziti. Ako to učinite, bit će posljedica”, rekao je zamjenik šefa policije Steve Bell 8. februara.

Incidenti koji su pod policijskom istragom uključuju navodne zločine iz mržnje i nanošenje materijalne štete.

Bell je takođe kazao da je policija evidentirala oko 100 kamiona u kojima su djeca i kontaktirala Društvo za pomoć djeci.

Najprometniji kanadski granični prelaz, oko 1.190 km udaljen od Otave, ponovo otvoren je 8. februara.

“Konvoj slobode”, koji čine kamiondžije i drugi vozači, a protive se obaveznoj vakcinaciji za kamiondžije koji voze preko granice, prerastao je u protestni skup protiv zdravstvenih mjera premijera Justina Trudeaua.

Kanađani su u velikoj mjeri poštovali vladine zdravstvene mjere i skoro 79 posto kvalifikovane populacije je primilo dvije doze vakcine protiv COVID-a 19. Ali nedavne ankete su pokazale da frustracije zbog ograničenja rastu.

Izvor: ReutersBBC
RSE
Autor 9.2.2022. u 09:16