Politička kriza u Iraku, Abidi mandatar nove Vlade

tačno.net
Autor 12.8.2014. u 11:58

Politička kriza u Iraku, Abidi mandatar nove Vlade

Foto: AFP

Humanitarna i politička kriza nadvila se nad Irakom. Dok se na desetine hiljada ljudi krije po planinama, a oni nešto srećniji uspevaju da se probiju do izbegličkih kampova, bežeći pred pripadnicima takozvane Islamske države Iraka i Levanta, odlazeći premijer Iraka Nuri al-Maliki koji se borio za treći mandat, ne odustaje. Bori se za opstanak na vlasti.

Maliki je osudio imenovanje svog naslednika na premijerskoj dužnosti kao protivustavno, i to uz podršku SAD. U trenutku kada teroristi u Iraku i Siriji pod kontrolom drže teritoriju koja je po površini jednaka veličini države Jordan, Maliki najavljuje nastavak političke borbe. Član njegove Dava stranke to i obećava:

“Insistiramo na poštovanju odluke Saveznog suda, objavljene 11. avgusta. Njom je potvrđeno da je koalicija ‘Država prava’ najveći politički blok i da je njen kandidat za premijera Nuri al-Maliki. Naglašavamo da Hajdar al-Abadi predstavlja samog sebe i da ne predstavlja naš blok. Imamo pravo da pokrenemo pravni postupak protiv onih koji krše Ustav”.

Nešto ranije predsednik Iraka Faud Masum je upravo al-Abadiju poverio mandat za formiranje nove vlade:

“Nadam se nadam se da ćemo biti uspešni u formiranju široko prihvaćene vlade u skladu sa Ustavom”.

Hajdar al-Abadi je i sam član Malikijeve partije “Dava”, rođen 1952., ima doktorat Univerziteta u Mančesteru, u Velikoj Britaniji, a važio je za bliskog saveznika dosadašnjeg šefa vlade. Upravo obećava stabilnu vlast, spremnu da zaustavi užas koji kruži zemljom:

Uveravam vas da ćemo uz podršku građana i političkih stranaka moći da savladamo ove varvatske i divljačke napade na irački narod, i da obezbedimo dobro život za narod Iraka”.

Al-Abadiju je vrlo brzo stigla i čestitka iz SAD-a. Predsednik Barak Obama je naveo da je Irak učinio ohrabrujući korak napred:

“Novi lideri imaće težak zadatak. Potrebno je obnoviti poverenje njihovih građana u vlast, te preduzimanje koraka kako bi pokazali svoju odlučnost”.

Rekao je Obama, dok je državni sekretar Džon Keri kratko kazao kako se “nada da Maliki neće praviti probleme”. Agencije, međutim, prenose da je Maliki rasporedio specijalce u Bagdadu, da su stotine njegovih pristalica izašle su na ulice.

Sve se događa u atmosferi iščekivanje žešćih udara međunarodnih snaga po pozicijama ekstremista. Britanski šef diplomatije Filip Hamod o trenutnim akcijama kaže:

“U ovom trenutku ne predviđamo borbenu ulogu. Sada govorimo o humanitarnoj operaciji i korišćenju naših sredstava kako bi dobili više informacija o onome što se događa u planinama; da utvrdimo gde su ugroženi, kako im možemo dopremiti pomoć i kako možemo da ih izvučemo.”

NATO prati situacije i iščekuje trenutak za ozbiljniju akciju. Generalni sekretar Alijanse procenjuje:

“Veoma smo zabrinuti zbog aktivnosti takozvane Islamske države, koji su grupa terorista, i od najveće je važnosti da se zaustavi njihovo napredovanje. Ako bilo koji od naših saveznika, i u ovom slučaju, naravno posebno Turska, bude izložen pretnji iz bilo kog izvora, nećemo se ustezati da preduzmemo sve neophodne korake kako bismo odbranili Tursku, ili bilo kog drugog sveznika”.

slobodnaevropa.org

tačno.net
Autor 12.8.2014. u 11:58