Politika koči istragu o razornoj eksploziji u bejrutskoj luci

RSE
Autor/ica 21.12.2020. u 08:56

Politika koči istragu o razornoj eksploziji u bejrutskoj luci

Mjesecima nakon velike eksplozije u luci u Bejrutu, čini se da je istraga naišla na političke prepreke jer su se snažne sektaške frakcije udružile kako bi blokirali napore da se predstavnici vlasti pozovu na odgovornost. To izaziva gnjev javnosti ali i nepovjerenje međunarodnih donatora čija je podrška neophodna kako bi Liban preživio ekonomsku krizu, pišu svjetski mediji.

Sudar s moćnim figurama

Više od četiri mjeseca nakon što je najveća eksplozija u istoriji Libana usmrtila 200 ljudi, ranila na hiljade građana Bejruta i nanijela štetu u milijardama dolara, niti jedan zvaničnik nije prihvatio odgovornost za eksploziju niti javno objasnio kako je zaliha eksplozivnih hemikalija skladištena bez zaštite šest godina u luci u centru grada, piše Njujork tajms (The New York Times).

U stvari, naglašava list, moćni libanski političari rade na tome da spriječe suca zaduženog za istragu da ispituje visoke zvaničnike. Sudija je u drugoj polovini decembra zaustavio istragu kojom je pokušao utvrditi ne samo uzrok eksplozije, već i tražiti dokaze o kriminalitetu povezanom s dolaskom broda koji je hemikalije dopremio u Bejrut 2013. i odlukom da se godinu dana kasnije one pohrane u luku. Ta je misija, ukazuje Njujork tajms, dovela suca Fada Savana u sudar s moćnim figurama.

Dokumenti do kojih je nakon eksplozije došao Njujork tajms kao i drugi mediji pokazali su da je niz visokih zvaničnika upozoren na amonijev nitrat – uključujući predsjednika, premijera, šefa vojske i brojne suce i ministre – i da ga oni nisu uspjeli ukloniti ili zaštititi.

Do prošle sedmice (14-18. decembar), ističe list, sudac Savan saslušao je oko 80 osoba i polovinu njih optužio za zločine. Privedeno je dvadeset i pet osumnjičenih, uglavnom lučkih, carinskih i sigurnosnih službenika. Međutim, nakon što je optužio četvoricu moćnih političara, establišment je odmah uzvratio optuživši suca za prekoračenje ovlasti.

Eksplozija u Bejrutu bila je dosad najjači primjer opasnosti koje predstavljaju hronična korupcija i loše upravljanje države čija je ekonomija u kolapsu. Libanci su očekivali kako bi istraga mogla dovesti do stvarnih promjena u načinu upravljanja Libanom i zaustaviti kulturu nekažnjavanja političara. Ulični protesti koji pozivaju promjene libanskog političkog sistema rastrgali su Bejrut, ali nisu uspjeli poljuljati sistem u kojem dominiraju sektaške političke stranke koje koriste državu kako bi proširile svoju moć i obogatile se, zaključuje list.

Kritika libanskih političara

Libanski sudac koji je istraživao stravičnu eksploziju u luci u Bejrutu zaustavio je istragu na 10 dana, nakon pravnih osporavanja vlasti, odnosno istih visokih zvaničnika koje je optužio za nemar koji je doveo do eksplozije, ističe agencija Asošiejtid pres (The Asociated Press) dodajući da je odluka uslijedila nakon burne sedmice koja je dovela u sumnju sudbinu istrage o eksploziji 4. avgusta u zemlji u kojoj decenijama vlada kultura nekažnjavanja.

Odluka suca Fadi Savana da zaustavi istragu omogućit će mu da odgovori na optužbe da je prekršio zakonske i ustavne postupke pozivom na ispitivanje vršioca dužnosti premijera Hasana Diaba i trojice bivših ministara. Sudski poziv zvaničnicima izazvao je kritiku većine vodećih libanskih političara i militantne skupine Hezbolah, koja je pozvala Savana da preispita svoju odluku opisujući je kao politički motivisanu.

Dvojica optuženih bivših ministara, koji su trenutno zastupnici u parlamentu, osporili su Savanovu odluku i zatražili od Kasacionog suda da ga smijeni, pozivajući se na “legitimnu sumnju” u njegovu zakonitost. Sudac i Advokatska komora koja zastupa porodice imaju 10 dana da odgovore na izazov. Tada, dodaje AP, o tome odlučuje sud, najviši u zemlji. Izazov za Savanov poziv očito je ukorijenjen u različitom tumačenju toga ko ima ovlast ispitivati ministre i šefove vlada.

Savan je prvobitno poslao pismo i dokumente parlamentu prošlog mjeseca, tražeći od poslanika da istraže njegova otkrića. Nakon što je parlament zaključio da nema dokaza koji bi mogli ukazati na profesionalne prekršaje, sudac je predmet preusmjerio – na temelju presude Kasacionog suda koja omogućuje istragu protiv viših zvaničnika i njihovo upućivanje na redovne sudove zbog krivičnih prijava koje uključuju nemar sa smrtnim posljedicama.

Potez sudije kao čin hrabrosti

Sudac Fadi Savan susreo se s pritiscima uticajnih stranaka, uključujući šiitski Hezbolah i sunitskog čelnika Sada al Haririja, što je ukazalo na snažne političke prepreke s kojima se istraga o eksploziji u Bejrutu suočava, piše Rojters (Reuters).

Bivši ministri koje Savan optužuje članovi su stranaka udruženih s Hezbolahom, koje su rekle da su optužbe “politički ciljane”. Vršilac dužnosti ministra unutrašnjih spolova Mohamed Fahmi rekao je da neće izvršiti nikakve naloge za hapšenje Hasana Diaba ili ostalih zvaničnika ako odbiju biti ispitani, dok je sunitski čelnik Hariri je naglasio da neće dopustiti da iko “ruši mjesto premijera” – mjesto rezervisano za sunitskog muslimana u sektaškom sistemu podjele vlasti.

Dok neki političari tvrde da je sudac Savan bio selektivan optužujući ministre, drugi, uključujući šefa Advokatske komore Bejrut, smatraju da je taj potez pokazao hrabrost. Istovremeno, dodaje Rojters, libanski viši sveštenik, patrijarh Bekara Butros Al Rai, rekao je da se nada da reakcije na Savanov potez neće ometati istragu ili izazvati “nacionalnu podjelu na sektaškoj osnovi”.

Prema dokumentima koje je Rojters imao priliku vidjeti, odlazeći premijer Diab i predsjednik Mišel Aun upozoreni su u julu da bi nitrat mogao uništiti glavni grad ako eksplodira. Aun je rekao da nije imao direktnu vlast nad lukom.

Nepovjerenje međunarodnih donatora

Istraga o eksploziji koja je u avgustu potresla Bejrut zaustavljena je usred političke borbe, ocjenjuje agencija Frans pres (Agence France Presse) i dodaje kako su četvorica visokih libanskih zvaničnika prethodno optuženi za “nemar prouzrokovavši stotine smrtnih slučajeva i povrede hiljadama drugih” u jednoj od najvećih nenuklearnih eksplozija u istoriji koja je unakazila glavni grad Libana.

Osim vršioca dužnosti premijera Diaba, optuženi su i bivši ministar finansija Ali Hasan Halil i bivši ministar javnih radova Gazi Zaiter, koji su u međuvremenu optužili suca Savana za kršenje ustava. Očekuje se da će libanonski najviši Kasacioni sud sada donijeti odluku o njihovom zahtjevu za uklanjanje Savana s pozicije glavnog istražioca.

Diab, koji je dao ostavku nakon eksplozije, već je svjedočio pred Savanom u septembru, dodaje AFP. Ogromne zalihe amonijevog nitrata koje su se zapalile u bejrutskoj luci bile su tamo pohranjene godinama prije nego je Diab stupio na dužnost.

Činjenica da je malo toga rasvijetljeno o okolnostima koje su dovele do najgore libanske mirnodopske katastrofe gotovo četiri mjeseca nakon eksplozije izazvala je gnjev javnosti ali i nepovjerenje međunarodnih donatora, čija je podrška prijeko potrebna kako bi Liban imao šansu da preživi do sada najdublju ekonomsku krizu.

Političko poslovni karteli

Potencijalni donatori u Libanu uglavnom su fokusirani na ekonomsko loše upravljanje i političku volju, ali zanemaruju mračne komercijalne interese koji čine sektaške čelnike popularnim, ukazuje Forin polisi (The Foreign Policy) naglasivši kako poslovni interesi sprečavaju Liban da obnovi svoju infrastrukturu, vladu i privredu.

Od kraja libanskog građanskog rata 1990, lideri zemlje su stopili politiku i trgovinu, zloupotrebljavajući položaj kako bi kupili lojalnost svojih pristalica, ističe američki časopis. Poslovni karteli s političkim vezama uzimaju državne subvencije, oduzimaju unosnu državnu imovinu i iniciraju divljanje cijena za osnovne proizvode i usluge. Istovremeno, većina libanskih potrošača sliježe ramenima na svakodnevne nestanke struje, nestašice vode i najskuplje telefonske račune u regiji.

Sada kad Liban trpi najgoru recesiju u posljednjih nekoliko decenija i oporavlja se od razorne eksplozije, novi ekonomski pritisci prisiljavaju libanske kartele da učine sve kako bi preživjeli. Obilna slavina javnih sredstava gotovo je presušila i država se suočava s trećim najvećim udjelom duga u BDP-u na svijetu. Poslovni karteli prihvataju kratkoročne koncesije kako bi izbjegli trajnu reformu, u nadi da će u budućnosti ponovo aktivirati ustajale mreže političke podrške.

Ipak, lideri koji su na vlasti od građanskog rata djeluju nezainteresovani za popravljanje ekonomije, jer bi to, ocjenjuje časopis, značilo prekid njihovog bogaćenja. Tako je u novembru, između ostalog, zaustavljen proces revizije centralne banke što je glavni zahtjev međunarodnih donatora koji žele spasiti Liban.

Bez nje i niza drugih reformi Liban rizikuje gubitak milijardi dolara pomoći Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i država donatora. No, sve dok poslovna feuda ostaje netaknuta, libanski sektaški lideri – iako na konopcima – neće se predati, zaključuje Forin polisi.

RSE

RSE
Autor/ica 21.12.2020. u 08:56