Poljaci grade zid protiv ilegalnih migranata, koštat će 353 miliona eura

B.R.
Autor 30.10.2021. u 10:02

Poljaci grade zid protiv ilegalnih migranata, koštat će 353 miliona eura

Foto: REUTERS/Kacper Pempel

Poljski parlament dao je odobrenje za gradnju zida kojim će se onemogućiti ilegalni ulazak migranata iz Bjelorusije. Njegova gradnja bi trebala koštati 353 miliona eura.

U posljednjih nekoliko mjeseci hiljade migranata, uglavnom sa Bliskog istoka i iz Azije, pokušavali su ilegalno ući u Poljsku. Evropska unija optužila je Bjelorusiju da olakšava ilegalne migracije te da je to reakcija na sankcije režimu Aleksandra Lukašenka.

Zid bi trebao biti visok 5,5 metara i njegova gradnja bi trebala koštati 353 miliona eura. Za one koji ne podržavaju gradnju riječ je o besmislenom trošenju novca.

Parlamentarnu odluku o gradnji treba potpisati predsjednik Andrzej Duda i izvjesno je da će to učiniti.

Na zidu će biti postavljena i tehnologija za nadzor granice. Zid će pokrivati pola od 400 kilometara duge granice sa Bjelorusijom. Plan vlade je da gradnja počne sljedećeg ljeta.

Prema pretpostavkama poljske vlasti, 500 migranata svaki dan pokušava ilegalno preći granicu. Tokom cijele prošle godine bilo je samo 120 migranata koji su pokušali to učiniti.

Poljaci su već postavili ogradu od žilet žice i angažovali hiljade vojnika da čuvaju granicu. No, postoje oni koji kritikuju onemogućavanje ulaska migranata iz Bjelorusije u Poljsku. Prema podacima Ujedinjenih nacija, najmanje osam migranata preminulo je na granici ove dvije države.

Poljska je prošle sedmice bila među deset država koje su od EU tražile da finansira gradnju barijera protiv migranata. Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen to nije prihvatila, piše BBC.

klix.ba

B.R.
Autor 30.10.2021. u 10:02