Poljska cvate dok joj eurozona prijeti sa svih strana

Autor 27.12.2011. u 11:10

Poljska cvate dok joj eurozona prijeti sa svih strana

Je li Poljska posljednje zdravo gospodarstvo u Europi? Činjenica da nije članica eurozone za Poljsku je pravi blagoslov, ali i pouka kako državna valuta može pomoći nekoj zemlji da prebrodi međunarodne šokove. Ova zemlja sa 38 milijuna stanovnika jedina je u Europskoj uniji koja je 2009. uspjela izbjeći recesiju.

“Poljska je i dalje otok”, kaže Lucyna Stanczak, ravnateljica Europske banke za obnovu i razvoj u toj državi. “Pitanje je hoće li to i ostati. Naime, usporavanje u zapadnoj Europi će na ovaj ili onaj način utjecati i na Poljsku.” Nevolje se već prelijevaju preko granice.Očekuje se da će se promijeniti vlasništvo u mnogim poljskim bankama jer se njihove roditeljske tvrtke iz zapadne Europe s naporom pokušavaju domoći gotovine. Od travnja je glavni burzovni indeks pao za 24 posto jer su strani ulagači bez promišljanja strpali Poljsku u istu kategoriju s ostalim istočnoeuropskim zemljama poput Mađarske ili Rumunjske. I premda službeno u Poljskoj nema mjera kreditnog stezanja, malim poduzećima sve je teže dobiti zajam. No zasad se Varšava doima kao jedno od rijetkih preostalih žarišta procvata u Europskoj uniji. Nove ceste, sredstva javnog prijevoza i mostovi možda će konačno umanjiti kronične prometne gužve i zastoje. A valoviti kompleks stanova na 54 kata kojega je dizajnirao arhitekt Daniel Libeskind, Poljak s trenutnom adresom u New Yorku, napokon će se suprotstaviti Palači kulture i znanosti, koju su Rusi izgradili u spomen Staljinu. Postoje i neki drugi pokazatelji sve većeg blagostanja. U gradu se nalazi Guccijeva trgovina, kao i zastupništvo Ferrarija. Potonje zauzima dio zgrade koja je nekad bila sjedište poljske Komunističke partije. Osim Ferrarija, u tri mjeseca zaključno s rujnom na varšavskoj burzi predstavilo se još 38 novih poduzeća. Prema računici međunarodne konzultantske kuće Ernst & Young, Poljska se po broju inicijalnih javnih ponuda u trećem tromjesečju nalazi odmah iza Kine i ispred Sjedinjenih Američkih Država. Prema količini prikupljenog kapitala, Poljska je s dvije milijarde dolara na četvrtom mjestu, iza SAD-a, ali daleko ispred Britanije i Njemačke.”Rođen sam u Varšavi, kao i brojne prethodne generacije moje obitelji”, rekao je Piotr Czarnecki, izvršni direktor poljske podružnice austrijske banke Raiffeisen International. “Nikada dosad nisam vidio tako goleme razmjere ulaganja.”

Prema Organizaciji za ekonomsku suradnju i razvoj, očekuje se da će u 2012. godini Poljska ostvariti rast od 2,5 posto. To je zamjetno usporavanje u odnosu na preko četiri posto 2011., ali i dalje sjajno u usporedbi sa zapadnom Europom koja nezaustavljivo ide prema još jednoj recesiji. Poljska je i po pitanju političke stabilnosti puno bolja od većeg dijela zapadne Europe. U listopadu su Poljaci ponovno izabrali vladu predvođenu premijerom Donaldom Tuskom. To je prvi put nakon pada Željezne zavjese da su Poljaci dva puta zaredom dali povjerenje nekoj vladi te u oštroj suprotnosti sa zapadnom Europom, gdje su prevrati vezani uz dužničku krizu doveli do smjene čelnika u nekoliko država. Službeno, Poljska je još uvijek u postupku uvođenja eura. Ustvari joj je članstvo u eurozoni obvezno prema uvjetima sporazuma koji je Poljskoj omogućio pristupanje EU 2004. godine. Dužnosnici tvrde da će Poljska za uvođenje eura biti spremna najranije 2015., ali još nisu postavili jasan rok. Kad se sve uzme u obzir, Poljska je imala koristi od pada vrijednosti zlote u odnosu na euro, tvrde ekonomisti, što je pomoglo izvoznim proizvodima te države da ostanu cjenovno konkurentni na svjetskim tržištima. I lokalni poduzetnici svjesni su prednosti domaće valute. “Mi namjeravamo uvesti euro”, rekao je Ludwik Sobolewski, izvršni direktor varšavske burze. “Ali ima smisla pričekati dok se eurozona ne osovi na noge.” Poljska je i dalje neodvojiva od zapadne Europe. Poljskim bankarskim tržištem dominiraju korporacije kao što su talijanski UniCredit, španjolski Santander i njemački Commerzbank. Poljska preko polovice svojih proizvoda izvozi u Europu, a više od jedne četvrtine u Njemačku. No i njezino domaće tržište je veliko, zbog čega Poljsku obilježava samoodrživost kojom se manje zemlje poput Mađarske ne mogu pohvaliti.”Imamo iskustva s poslovanjem u okolini koja se neprestano i drastično mijenja”, kaže Czarnecki. “Da pitate nekog poljskog poduzetnika kakva je bila posljednja 21 godina pretvorbe, reći će vam da je svaka od njih bila poput vožnje na vlaku smrti.”

The New York Times

Autor 27.12.2011. u 11:10

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija