Poljska pooštrava pravo na pobačaj: „Pakao za žene“

 Jan Puhl 
Autor 26.10.2020. u 10:08

Poljska pooštrava pravo na pobačaj: „Pakao za žene“

Protesti protiv pooštravanja prava na pobačaj u Varšavi: „Monstruozna ideološka konfrontacija“ – Foto: AGENCJA GAZETA / via REUTERS

Varšavski ustavni tribunal je faktički zabranio prekid trudnoće. Ovaj korak dovodi žene u nevolju i postavlja društvo pred tešku probu.

Piše:  Jan Puhl  23.10.2020.

Preveo i uredio: Ešref Zaimbegović

Linija fronta bila je u četvrtak uveče u varšavskoj aleji Szucha pred zgradom Ustavnog suda: Na jednoj strani barikada oduševljeni protivnici pobačaja bacali su u zrak aktivistkinju Kaju Godak: „Poljska je primjer za Evropu i za cijeli svijet“, rekla je bez daha majka dvoje djece od kojih jedno ima daunov sindrom.

Nedaleko su demonstrirale bijesne žene, mnoge u crnom: „Poljska je pakao za žene.“ Jer država ih prisiljava da rađaju čak i teško bolesnu djecu.

Pitanje pobačaja je jedno od mnogih, koje ideološki dijeli poljsko društvo na katoličke tradicionaliste i liberale. Neki publicisti govore čak o poljsko – poljskom građanskom ratu. I taj će se vjerovatno zaoštriti jer je sada u četvrtak Ustavni tribunal utvrdio da jedan aspekt prava na pobačaj nije u skladu sa ustavom.

 „Crni dan“

Po tome pobačaji nisu više dozvoljeni čak ni kada je fetus teško i neizliječivo oštećen. Zvanično je u prošloj godini u katoličkoj zemlji bilo 1100 prekida trudnoće, od toga 1074 jer je fetus bio teško oštećen. Prema izreku Ustavnog suda sada su prekidi trudnoće mogući samo nakon silovanja ili ako je život majke kroz trudnoću ugrožen.

Pooštravanje prava na pobačaj u poljskoj javnosti se ne shvata u prvoj liniji kao pravna odluka ustavnog suda nego kao politički korak nacionalkonzervativne vlade PiS. On će dovesti u nevolju žene  tjeraće ih da pobačaj vrše tajno ili u inostranstvu. Pooštravanje prava na pobačaj će osim toga društvo kulturalno dalje razdvajati.

„Crni dan“, rekla je usto jedna feministkinja. Uveče su hiljade demonstranata iz centra grada došle u dio grada Zoliborz pred kuću šefa PiS-a i vicepremijera Jaroslava Kačinskog. Jaki čovjek Poljske nalazi se tamo u Corona karantinu. Bilo je uličnih sukoba a i za petak veče udruženja žena najvila su demonstracije.

PiS Kačinskog je već drugi mandat na vlasti. Ona je preuzela pod kontrolu ustavnim tribunalom i postavlja i predsjednika PiS je pod vodstvom Kačinskog dugo davao otpor pozivima desnog krila za pooštravanje paragrafa o pobačaju, odgovarajuće predloge zakona prebacivala u komisije, gdje su trebali i ostati.

Jer restriktivni pravo na pobačaj čak i u Poljskoj je ustvari nepopularno: U anketama se otprilike polovina upitanih izjasnila za to da se do sada važeće odredbe ostave nepromjenjene. 28 posto željelo je liberalizaciju a nasuprot tomu samo 15 posto pooštravanje. Ali ova manjina ima jednoga jakog saveznika: katoličku crkvu.

Ona je PiS na svim izborima javno podržavala. Da je ustavni tribunal sada na inicijativu 114 poslanika PiS zaključio pooštravanje vjerovatno je povezano sa tim da kačinski želi držati crkvu na svojoj strani. „PiS mora platiti svoje dugove“, piše naprimjer publicistkinja Dominika Sitnicka.

Na pobačaj kod susjeda

Od 1997. važilo je dosadašnje pravo na pobačaj. Ono je dopuštalo prekid trudnoće kod silovanja, opasnosti za majku i teških oštećenja fetusa. To je bio kompromis, kojim su mnogi ljudi bili nezadovoljni ali je bio podnošljiv za većinu.

„Do sada je žena mogla izabrati da li hoće da nosi teško oštećeni fetus“, kaže ljekarka  Kaja Filaczynska, koja je inicirala jednu peticiju od kolega i kolegica na ustavni tribunal. Međutim, sada su žene prisiljene da trudnoću iznesu. To je povezano sa značajnim medicinskim rizicima i može smanjiti šanse na materinstvo u budućnosti.

Već do sada je pravo na pobačaj u evropskom poređenju bilo strogo. Međutim, postoje udruženja žena i organizacije koje pomažu. „Određena infrastruktura je tu“, kaže Filaczynska. Stručnjaci procjenjuju da godišnje 80 000 do 150 000 Poljakinja izvrši pobačaj. Postoji tamna cifra ilegalnih pobačaja i mnoge žene traže pomoć kod susjeda; „One putuju u svim pravcima, u Ukrajinu, Slovačku, Češku i Njemačku. Posebno teško je naravno za siromašne žene i takve iz malih mjesta”, kaže Filaczynska.

Pogrešno vrijeme za „monstruoznu ideološku konfrontaciju“

Protivnici pooštravanja predbacuju PiS da je na autoritaran način, bez javne debate i bez zaključka parlamenta pomogli da se realizuje radikalna pozicija. Pogrešno je vrijeme da se izaziva „monstruozna ideološka konftontacija“, piše konzervativni publicista Boguslaw Chrabota. U četvrtak je registrovano 13 000 novih slučajeva Corone. A premijer Mateusz Morawiecki mora zbog novih ograničenja u javnom životu apelovati na “nacionalnu solidarnost”.

spiegel.de

 Jan Puhl 
Autor 26.10.2020. u 10:08

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija